Attila Steiner a subliniat că acest pas este foarte important pentru Ungaria în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, potrivit MTI.
El a spus că anul 2027 poate părea departe, dar în ultimii ani Centrala Nucleară Paks a constituit un stoc strategic de combustibil de o cantitate considerabilă.
Attila Steiner a menţionat de asemenea că Centrala Nucleară Paks este unul dintre cele mai importante elemente ale mixului energetic ungar, reprezentând aproape jumătate din producţia de energie electrică a Ungariei, iar guvernul a lansat un proiect de prelungire a duratei de viaţă a centralei pentru a menţine această situaţie pe termen lung. Obiectivul este prelungirea duratei de viaţă a centralei cu încă 20 de ani.
Bernard Fontana, director general al societăţii Framatome, a declarat că actualul acord va permite Centralei Nucleare Paks să dispună de o aprovizionare cu combustibil nuclear fiabilă şi pe termen lung.
Directorul general şi-a exprimat plăcerea de a putea participa la diversificarea aprovizionării cu combustibil a Centralei Nucleare Paks. El a subliniat totodată că Ungaria se poate baza pe Framatome.
Într-un comunicat emis la faţa locului, Ministerul Energiei a reamintit că acest contract, care asigură furnizarea pe termen lung a combustibilului nuclear pentru reactoarele de tip VVER din Ungaria şi diversificarea aprovizionării cu combustibil nuclear a Ungariei, se bazează pe declaraţia de intenţie semnată de Ministerul Energiei şi Framatome în septembrie 2023.
Comunicatul precizează că, în prezent, în Uniunea Europeană funcţionează 19 reactoare de tip VVER, printre care patru reactoare VVER cu o capacitate electrică de 1 000 de megawaţi (MW) în Bulgaria şi Republica Cehă, respectiv 15 reactoare VVER de 440 MW în Republica Cehă, Finlanda, Ungaria şi Slovacia.
Acordul a fost semnat de Bernard Fontana, director general Framatome, Péter János Horváth, director general MVM Centrala Nucleară Paks, şi Pál Tóth, director tehnic adjunct al centralei, în prezenţa lui Csaba Lantos, ministrul energiei.