Update articol:

France24: Huawei este compania care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea kernel-ului Linux 5.10 în ceea ce privește „seturile de modificări”, Intel mulțumindu-se cu poziția a doua

France24: Huawei este compania care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea kernel-ului Linux 5.10 în ceea ce privește „seturile de modificări”, Intel mulțumindu-se cu poziția a doua

Linus Torvalds a anunțat disponibilitatea Linux 5.10 pe 13 decembrie 2020, versiune care aduce multe funcții noi, îmbunătățiri, drivere noi și drivere actualizate pentru un suport hardware mai bun. După șapte săptămâni de dezvoltare, Linux 5.10 este în sfârșit aici ca cea mai recentă versiune de kernel pentru Distribuții GNU/Linux care doresc suport hardware de top anunță France24. În plus, este o versiune cu asistență pe termen lung (LTS), ceea ce înseamnă că probabil va primi asistență în următorii cinci ani.

Aspectele principale ale nucleului Linux 5.10 LTS includ suport pentru extensia de etichetare a memoriei ARMv8.5, suport pentru algoritmul de semnătură digitală SM2, suport pentru protocolul de transport ISO 15765 CAN – 2: 2016, suport pentru protocolul multicast IGMPv3/MLDv2 și suport pentru enclavele Amazon Nitro. Sistemul de fișiere EXT4 vine acum cu un mod de comutare rapidă care reduce dramatic latența operațiunilor cu mai multe fișiere, sistemul de fișiere ZoneFS are o nouă opțiune de montare numită explicit-deschis, iar sistemul de fișiere OverlayFS poate sări acum toate formele de apeluri fsync () cu noul său mod volatil.

Linux 5.10 LTS introduce, de asemenea, capacitatea arhitecturii MIPS de a porni nucleele comprimate Zstd (ZStandard), capacitatea de a transmite date pe mai multe fluxuri simultan și suportul pentru hipervizorul KVM de a amâna un proces din spațiul utilizatorului pentru a gestiona accesul la MSR-uri necunoscute (registre specifice modelului).

În plus, sistemul de fișiere Btrfs a primit o îmbunătățire a performanței pentru operațiunile fsync () și există o nouă caracteristică SEV-ES care extinde Securizarea virtualizată criptată (SEV) a AMD pentru a cripta și registrele procesorului guest, astfel încât gazda să nu le poată accesa decât atunci când invitațiile partajează în mod explicit. Printre alte modificări notabile, subsistemul io_uring a primit suport pentru crearea de inele restricționate, apelul de sistem pidfd_open () a primit suport pentru crearea descriptorilor de fișiere non-blocante. Arhitectura RISC-V a fost, de asemenea, îmbunătățită și acum este posibilă pornirea pe sisteme EFI. Linux 5.10 LTS introduce mai multe îmbunătățiri pentru programele BPF, cum ar fi capacitatea de sleep în timpul execuției și de a accesa variabile de către CPU.

Noua versiune a nucleului marchează sfârșitul unei caracteristici vechi de zeci de ani care a fost redundantă de mult timp după ce dezvoltatorii au descoperit sursa problemelor de securitate. Este vorba de set_fs () care permite kernel-ului Linux să suprascrie spațiile de adrese, ceea ce era un lucru bun pentru procesoarele Intel 286 și 386.

După cum a explicat Torvalds într-o actualizare săptămânală cu privire la progresul pe noul kernel, set_fs () controlează dacă o copie a spațiului utilizatorului merge de fapt la spațiul utilizatorului sau la spațiul nucleului. Acest lucru este important deoarece, așa cum este detaliat în 2010 în CVE-2010-4258, ar putea fi folosit pentru a suprascrie locațiile arbitrare de memorie a nucleului și pentru a obține privilegii.

Bug-ul a fost remediat, din nou în 2010, iar în timp proiectanții de cipuri au trecut la tehnici îmbunătățite de gestionare a memoriei. Torvalds a scris că acest tip de supraîncărcare a spațiului de memorie a fost interzis din arhitecturile x86, powerpc, s390 și RISC-V.

Mai mult set_fs (), care datează aproximativ de la versiunea originală a Linux, conform Torvalds, a persistat până acum. Nu este o schimbare uriașă, dar este interesantă, a scris Torvalds în octombrie, adăugând că pentru majoritatea oamenilor nu ar trebui să conteze deloc și este în mare parte o mică notă de subsol a istoriei faptul că versiunea 5.10 nu se mai bazează pe întregul model set_fs ().

Statisticile contribuției la dezvoltarea Linux 5.10

Conform statisticilor publicate de Jonathan Corbet pe LWN.net, multe s-au întâmplat în timpul ciclului de dezvoltare a nucleului Linux 5.10. Desigur, dacă doriți să cunoașteți toate detaliile, vă recomandăm să citiți raportul original, dar punctul culminant ar fi contribuția companiilor mari (sau a angajatorilor dezvoltatorilor care lucrează la dezvoltarea nucleului).

Cei mai activi angajatori în dezvoltarea Linux 5.10

Intel și Huawei Technologies sunt printre primii doi colaboratori în acest domeniu. Mai exact, contribuția dezvoltatorilor care lucrează pentru Intel este de 12,6% (cu 96.976 de linii modificate) și 8,0% din numărul de seturi de modificări. În software-ul de control al versiunilor, un set de modificări este un set colectat formal de confirmări care ar trebui tratate ca un grup. Exemple de seturi de modificări ar putea fi:

  • Modificări între două versiuni succesive ale unui depozit (un pachet atomic).
  • Angajamente implicate în lansarea unei anumite caracteristici.

Dezvoltatorii care lucrează pentru Huawei au adus o contribuție semnificativă de 8,9% (cu 1.434 de grupuri de schimbare) și 5,3% (cu 41.049 de linii modificate). Desigur, acest lucru contribuie la buna reputație a angajatorilor și spune multe despre companiile care fac progrese serioase în dezvoltarea kernel-ului Linux, ceea ce este întotdeauna un lucru bun.

Puteți observa, de asemenea, multe companii importante care contribuie, cum ar fi SUSE, AMD, NVIDIA, Google, IBM, Samsung și Red Hat, printre altele.

Chiar dacă Linux Kernel 5.10 a fost o versiune LTS, anul 2020 a fost dificil pentru mulți oameni, inclusiv pentru unii întreținători de kernel cu probleme de sănătate. Cu toate acestea, în ansamblu, ciclul de dezvoltare a nucleului a progresat bine în ultimul an, cu o serie de îmbunătățiri care vin în acest an în viitoarele versiuni ale nucleului.

De ce contribuie Huawei mai mult la kernel-ul Linux?

Huawei oferă mai multe produse și servicii care se bazează foarte mult pe Linux. Smartphone-urile sale care foloseau Android și noul său sistem de operare mobil Harmony sunt cel mai probabil un Android renovat și, prin urmare, bazat pe Linux.

În afară de aceasta, Huawei oferă și servicii Huawei Cloud pentru a concura cu AWS și Google Cloud. Evident, trebuie să personalizeze nucleul Linux pentru a-și alimenta infrastructura cloud.

Huawei a dezvăluit, de asemenea, propria distribuție openEuler Linux anul trecut.

Advertorial

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING