Update articol:

Francul elveţian rămâne supraevaluat (vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei)

Franc elvetian Imagine de cosmix de la Pixabay

Francul elveţian rămâne puternic chiar după recentele deprecieri, a declarat miercuri vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Fritz Zurbruegg, după ce moneda a ajuns la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimele trei săptămâni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

“Este clar pentru noi că francul este uşor supraevaluat la actualul nivel”, a explicat oficialul, la o conferinţă economică, înaintea următoarei şedinţe de politică monetară a SNB din 23 septembrie.

De asemenea, a apreciat că actuala creştere a inflaţiei în Elveţia este un fenomen temporar, iar SNB ar putea majora bilanţul, dacă va fi necesar.

Recent, SNB a indicat că în viitorul apropiat nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste, iar potenţialul nivel mai ridicat al inflaţiei nu reprezintă un motiv de schimbare a direcţiei.

Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei a redus la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut 110 miliarde de franci elveţieni (122,86 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019, iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

BVBStiri BVB

CONTED SA (CNTE) (17/09/2021)

Hotarari AGA E 17 Septembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (17/09/2021)

Actionari cu drept de vot suspendat in AGOA si AGEA - 20/21.09.2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (17/09/2021)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.03807