Update articol:

Franţa: Parlamentul a aprobat tratatul franco-german de la Aachen, semnat de Macron şi Merkel

https://www.elysee.fr/ https://www.elysee.fr/

Parlamentul francez a autorizat marţi ratificarea noului tratat între Franţa şi Germania, semnat la 22 ianuarie, la Aachen, de preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel, deputaţii comunişti şi stânga radicală arătându-şi totuşi ‘ostilitatea’ faţă de ‘validarea nucleului dur al Europei’, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară) a aprobat ratificarea tratatului cu 479 voturi pentru, 42 împotrivă şi o abţinere.

În timpul dezbaterilor, secretarul de stat pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, a apărat acest tratat ‘ambiţios’, aprobat deja de Senat în iulie şi care ‘va deschide o nouă eră în relaţia specială’ dintre cele două ţări.

Noul tratat de ‘cooperare’ şi ‘integrare’ ‘completează’ tratatul de prietenie de la Elysee, semnat în 1963 de preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle, şi de cancelarul german Konrad Adenauer, în domenii ca apărare, diplomaţie, economie şi cooperare transfrontalieră.

El include în special ‘o clauză de apărare reciprocă’ în caz de agresiune’, prevede ‘strângerea legăturilor între cetăţenii şi firmele de o parte şi de alta a frontierei’, şi reafirmă obiectivul bilingvismului în zonele transfrontaliere.

Prin acest tratat, cele două state instituie un ‘consiliu franco-german de experţi economici’, mandatat să emită ‘recomandări privind acţiunea economică’.

‘Franţa îşi reafirmă de asemenea sprijinul de lungă durată faţă de intrarea Germaniei ca membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU’, a declarat Amélie de Montchalin, subliniind că nu se pune ‘în niciun fel problema ca Franţa să renunţe la propriul său loc permanent’.

Secretarul de stat a mai arătat că tratatul ‘permite să se inoveze’ în relaţiile parlamentare, apreciind că Adunarea parlamentară franco-germană creată în primăvară ‘va facilita apropierea legislaţiilor şi popoarelor’.

Liderul partidului ‘Franţa nesupusă’ (‘La France insoumise’, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, a susţinut joi o moţiune de respingere a tratatului. El a salutat ‘ca toată lumea’ ‘semnele de prietenie’ faţă de ‘marele vecin’ german care ‘ne-a invadat de trei ori începând din 1970’, declarând însă că ‘nu împărtăşeşte ideea potrivit căreia ar exista un cuplu franco-german’.

La rândul său, deputatul comunist Stéphane Peu a afirmat că există un risc pentru UE în ‘a valida în acest fel nucleul dur al Europei’.

Celelalte grupuri parlamentare au susţinut ratificarea tratatului. 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera