Update articol:
MINIM ISTORIC PENTRU LIRA TURCEASCĂ

FT: BCE este îngrijorată de expunerea BBVA, UniCredit şi BNP Paribas la debitorii din Turcia

Sursa - Zerohedge Sursa - Zerohedge

Vineri dimineaţă, moneda Turciei a atins un minim istoric

Banca Centrală Europeană este din ce în ce mai preocupată de expunerea băncilor din zona euro, în special  BBVA, UniCredit şi BNP Paribas, la Turcia, a informat, astăzi,  Financial Times, în condițiile în care lira turcească s-a prăbuşit în raport cu dolarul american. Acţiunile băncilor europene sunt sub presiune, indicele Euro Stoxx Banks înregistra vineri dimineaţă o scădere de 0,5%, în timp ce titlurile BBVA au scăzut cu 4%, ale UniCredit cu 2,3% şi ale BNP Paribas cu 1,2%.

Vineri dimineaţă, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce, în cursul nopţii, s-a depreciat cu peste 5%. Ulterior s-a tranzacţionat la 5,82 lire/USD. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 35% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare şi a tensiunilor geopolitice.

BCE, care a refuzat să comenteze informațiile FT, este preocupată de  BBVA (BBVA.MC), UniCredit (CRDI.MI) și BNP Paribas (BNPP.PA). Acestea au printre cele mai mari operațiuni din Turcia, deși contribuția filialelor locale la bilanțul general este relativ modestă. 

BCE este îngrijorată că debitorii din Turcia, afectaţi de deprecierea semnificativă a lirei, ar putea să nu-şi mai poată achita creditele în valută, care constituie aproximativ 40% din activele sectorului bancar turcesc. Deprecierea lirei faţă de dolar a lăsat şi băncile locale expuse din cauza nivelului împrumuturilor în valută din Turcia. Analiştii de la Goldman Sachs susţin că o depreciere până la 7,10 lire/USD “ar putea eroda în mare măsură excesul de capital al băncilor”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a minimalizat joi noaptea îngrijorările cetăţenilor privind deprecierea lirei. Şi ministrul turc de Finanţe a dat asigurări că sectorul bancar este protejat de structura robustă a capitalului şi de bilanţ.

Reprezentanţii BCE, BBVA, UniCredit şi BNP Paribas nu au comentat informaţiile.

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni