Update articol:

FTSE a anunțat trecerea BVB la statutul de piață emergentă

FTSE Russell a anunțat trecerea României la statutul de piață emergentă secundară.

Potrivit FTSE, criteriul de lichiditate, care anterior era insuficient îndeplinit, a primit calificativ de trecere. Astfel, România îndeplinește cele nouă criterii FTSE pentru statutul de Piaţă Emergentă Secundară.

Cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD.

Ponderea României în indicii FTSE se prezintă astfel:

Decizia FTSE va deveni efectivă în septembrie 2020.

Șansele să trecem la statutul de piață emergentă sunt foarte mari, a spus Gabriel Grădinescu, viepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, miercuri, în cadrul Summitului Asociației Administratorilor de Fonduri.

In acest moment e prima oară când BVB are şanse să fie promovată, a spus Adrian Tănase, director general al BVB, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro, pe 13 septembrie.

Potrivit lui Adrian Tănase, piața noastră de capital îndeplinește toate condiţiile  cantitative şi calitative, pentru promovare: „Asta nu înseamnă că automat vom fi promovaţi. Înseamnă că vom fi consideraţi de către comitetul de indici din cadrul FTSE pentru o promovare. Pentru ei contează foarte mult şi feed-back-ul pe care îl au de la clienţii lor, de la fondurile de investiţii care urmăresc indicii FTSE, feed-back-ul de la aceşti investitori legat de piaţa din România”.

În luna septembrie a anului trecut, România a fost menţinută, de FTSE Russell, pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară. Atunci, conform documentului, criteriul cu privire la „lichiditatea de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative” a fost îmbunătăţit de la „Neîndeplinit” la „Restricţionat”, ca urmare a îmbunătăţirii lichidităţii pieţei.

România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (09/07/2020)

Decizii ASF nr. 819, 820 & 821 din 08.07.2020

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (09/07/2020)

Antibiotice a patruns pe pietele SUA si UK cu noi medicamente asociate Covid-19

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/07/2020)

Litigii - 03.07.2020 - versiune limba Engleza

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (09/07/2020)

Decizii ASF nr. 808, 810 & 811 din 08.07.2020