Update articol:

Fu Linghui: “China are condiții pentru a menține stabilitatea generală a prețurilor, în ciuda presiunilor inflaționiste mondiale și a fluctuațiilor prețurilor la alimente

China beijing China

China este capabilă să mențină prețurile într-un interval rezonabil, în ciuda presiunilor inflaționiste crescânde la nivel mondial și a fluctuațiilor prețurilor la alimente pe termen scurt, potrivit oficialilor și analiștilor citați de Xinhua.

Indicele prețurilor de consum (IPC) al Chinei, un indicator principal al inflației, a crescut în iulie cu 2,7% față de anul trecut. Indicele prețurilor de producător (PPI), care măsoară costurile produselor la ieșirea din fabrică, a crescut cu 4,2 procente față de anul precedent.

„În următoarea etapă, există presiuni crescânde asupra consumatorilor, dar China are încă multe condiții favorabile pentru stabilitatea generală a prețurilor”, a declarat Fu Linghui, un oficial al Biroului Național de Statistică (NBS).

O producție stabilă de cereale

Oferta pentru piața internă este în general bună, a spus Fu, invocând recoltele obținute în ani consecutivi și recolta de orez timpuriu din acest an.

China a reușit să asigure o producție suficientă de cereale pentru a limita inflația alimentară, care reprezintă o mare parte din coșul IPC. Țara a înregistrat o creștere a producției de grâu de vară cu 1,435 miliarde kg în acest an și a recoltat peste 60% din orezul timpuriu, punând baza unei recolte bune pentru întregul an.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru asigurarea producției grâului de toamnă, care reprezintă trei sferturi din totalul anual.

În ciuda impactului vremii caniculare  și a dezastrelor inundațiilor, suprafața semănată a grâului de toamnă a Chinei a crescut în acest an, a spus Fu. El a adăugat că creșterea porumbului, a orezului de sezon mediu, a soiei și a altor culturi principale de toamnă este la fel ca anul trecut.

„Trecând prin runde de încercări de pandemie și vreme extremă, China dispune de experiență în asigurarea aprovizionării cu bunuri de trai de bază, întărind predictibilitatea stabilității generale a prețurilor”, a spus Guo Liyan, cercetător la Academia Chineză de Cercetări Macroeconomice.

O barieră împotriva “presiunii importate”

În prima jumătate a anului, multe economii majore au văzut prețurile lor atingând cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii, provocând îngrijorarea Chinei cu privire la presiunea importată. Cu toate acestea, efectele lor asupra prețurilor de consum din China sunt „limitate”, potrivit lui Guo.

La rîndul său, Fu a remarcat că presiunile inflaționiste importate sunt de așteptat să se atenueze, în timp ce redresarea economică globală încetinește, politicile monetare în marile economii se înăspresc, iar prețurile mărfurilor se scad la nivel global.

În fața fluctuațiilor prețurilor energiei la nivel global, China și-a intensificat eforturile pentru asigurarea capacității de stabilizare a prețurilor, ridicând o barieră împotriva riscurilor importate.

China a luat măsuri, inclusiv pentru reducerea dezechilibrului dintre cerere și ofertă, întărirea reglementărilor pieței și combaterea speculațiilor pentru a stabiliza prețurile mărfurilor. De asemenea, China a îmbunătățit și capacitatea de producție a energiei, potrivit Xinhua.

Conform Xinhua, China are în prezent o amplă stocare și aprovizionare de energie, cu toate că unele regiuni se confruntă cu aprovizionarea relativ limitată în orele de vârf din cauza redresării economice rapide și a temperaturilor ridicate continue, potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă.

În iulie, producția de cărbune brut s-a extins rapid, cu aproximativ 370 de milioane de tone, înregistrând o creștere de 16,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele BNS.

Politici monetare prudente

În afară de eforturile de stabilizare a prețurilor mărfurilor și alimentelor, nu există o bază monetară pentru creșterea prețurilor, datorită deciziei Chinei de a nu recurge la un  „stimul asemănător inundațiilor”, a spus Fu Linghui.

Un raport publicat în august de Banca Populară Chineză (PBOC) a spus că țara este capabilă să-și mențină ținta de inflație de aproximativ 3% pentru întregul an, invocând o politică monetară stabilă, o rată înaltă de autosuficiență alimentară și alți factori.

Banca Centrală a avertizat, de asemenea, asupra presiunii inflaționiste structurale, menționând că creșterea IPC ar putea depăși 3% în câteva luni. În viitor, PBOC a spus că va ține seama de evoluția prețurilor în țară și în străinătate și va susține o abordare prudentă în politica sa monetară.

Privind în a doua jumătate a anului, deși ar putea exista câteva luni cu creșteri puternice ale prețurilor, „China are condiții pentru a menține stabilitatea generală a prețurilor pe tot parcursul anului”, a spus Fu.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (13/01/2025)

Notificare privind modificari semnificative ale Valorii Activului Net

GREEN TECH INTERNATIONAL (GREEN) (13/01/2025)

Notificare Swiss Capital - Rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de societatea Green Tech International - 19 - 30.12.2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.01.2025 - 10.01.2025

Sphera Franchise Group (SFG) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08-10.01.2025