Update articol:
Plan strategic de rezolvare a problemei încălzirii și apei calde pentru bucureștenii

Gabriel Dumitraşcu: “Bucureştiul are nevoie de un program real de modernizare, nu de pasarea responsabilităților sau de promisiuni pe hârtie” (video)

«Termoficarea Bucureştiului a ajuns într-un “punct critic”, iar un accident major în reţeaua centralizată poate genera o situaţie de lipsă de furnizare a energiei termice în toată Capitala»

Problema încălzirii şi a apei calde pentru bucureşteni are nevoie de viziune si soluții tehnice și nu de certuri politice, consideră vicepreședintele PNL București, Gabriel Dumitrașcu. Domnia sa i-a propus Primarului General Gabriela Firea să creeze o celulă de criză din care să facă parte și specialiști externi, alături de oameni din structurile administrației, în care să fie dezbătute și să fie decide cât mai repede soluții și un plan de acțiuni pentru implementare.

Am susținut o conferință de presă în care am anunțat că „de azi, Bucureștiul are o viziune și un plan strategic de rezolvare a problemei încalzirii și apei calde pentru bucureștenii care trăiesc la bloc, dar și pentru cei ce locuiesc în case și imobile cu sisteme individuale. Noi am pus interesele bucureștenilor pe primul loc și am căutat soluții practice și eficiente pentru a împlinii așteptările oamenilor, așa cum ei le definesc, spre deosebire de actuala administrație care caută soluții pentru supraviețuirea sistemului de termoficare, ca sursă de putere politică."Am anunțat că pun la dispoziție soluțiile pe care le-am identificat cu colegii mei și suntem dispuși să venim la orice dezbatere de idei sau ședință de lucru, pentru a da bucureștenilor siguranța că situația de acum nu se mai repetă. Vreau să fiu bineînțeles, este nevoie de viziune si soluții tehnice și nu de certuri politice. Nu ne intereseaza acum mandatul de primar, azi este nevoie de un plan de acțiuni vizionar și pragmatic și nu de pasarea responsabilităților sau de promisiuni pe hârtie.

Publicată de Gabriel Dumitrașcu pe Marţi, 29 ianuarie 2019

 

“Bucureştiul trebuie să aibă, de anul acesta, într-un program real de modernizare. Să terminăm cu cârpelile, să începem să facem lucrurile corect şi sigur. Eu, personal, vă pun la dispoziției soluțiile pe care le-am identificat cu colegii mei și suntem dispuși să venim la orice dezbatere de idei sau ședință de lucru, pentru a da bucureștenilor siguranța că situația de acum nu se mai repetă. Vreau să fiu bineînțeles, este nevoie de viziune si soluții tehnice și nu de certuri politice. Nu ne interesează acum mandatul de primar, azi este nevoie de un plan de acțiuni vizionar și pragmatic și nu de pasarea responsabilităților sau de promisiuni pe hârtie”, a precizat Gabriel Dumitraşcu, care a fost şi director al RADET Bucureşti. 

Gabriel Dumitrașcu a prezentat, astăzi, un plan strategic de rezolvare a problemei încălzirii și apei calde pentru bucureștenii care trăiesc la bloc, dar și pentru cei ce locuiesc în case și imobile cu sisteme individuale.

“Soluţia pe care o propunem noi: capacităţile să fie redimensionate – cele existente, ale Elcen – să devină flexibile, modernizate, cu energie direct distribuită; cinci surse noi de cogenerare în zonele deficitare, care să însumeze undeva peste de 300 de megawaţi termici; incinerator de deşeuri urbane, surse geo-termale şi solare. Investiţiile municipale în acest caz ar trebui să se reducă la maxim 250 de milioane de euro şi aceste investiţii municipale ar trebui să meargă către Casa Presei Libere (centrala termică zonală – n.r.), care în clipa de faţă este un cazan de apă fierbinte – ca să mă exprim plastic, să înţeleagă toată lumea – şi aceste cazane de apă fierbinte trebuie înlocuite cu centrale termice în cogenerare performante”, a explicat el. 

În opinia sa, noile centrale şi modernizările necesare la Elcen ar trebui realizate din fonduri private, de circa 600 milioane de euro şi fonduri eurpene de 180 milioane de euro. Gabriel Dumitraşcu a menţionat că aceste obiective pot fi realizate în decurs de cinci ani.

Conform lui Gabriel Dumitraşcu, în prezent alimentarea cu energie termică în cartierele Colentina, Pantelimon, Mihai Bravu, Iancului şi Aviaţiei este deficitară, deoarece se realizează prin trasee de alimentare care depăşesc chiar şi 23 de kilometri. În acest sens, a propus realizarea unor centrale de capacitate medie în zonele problematice. 

Gabriel Dumitraşcu a mai spus:  “Sistemul de transport şi distribuţie este îmbătrânit. (…) Pe aceeaşi reţea, înainte de 1990, se transportau 12 de milioane de gigacalorii oră, iar acum toată cantitatea transportată este undeva în jurul de 4,2-4,3 milioane gigacalorii în minus. E o diferenţă de vreo trei ori în minus. (…) Este unul dintre motivele pentru care actuala configuraţie a sistemului de termoficare induce nişte costuri ridicate. De aici, nevoia de modernizare. Altă problemă a sistemului este că, din cauza îmbătrânirii, mare parte din reţeaua subterană arată ca o haină putrezită. Oricât ai pune petice pe o mânecă, în cot, la umăr, haina e tot putrezită”.

Dumitraşcu vrea pentru înlocuirea reţelei actuale cu conducte preizolate şi redimensionate, adecvate noilor consumuri. Totodată, a propus desfiinţarea punctelor termice de cartier şi înlocuirea lor cu module termice plasate la baza blocului: “Aplicând această strategie, rezultatul va fi că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură, permanent, la parametrii de calitate doriţi, temperatura agentului termic la baza blocului: 85-90 de grade. Fiecare consumă cât vrea şi plăteşte doar cât consumă. Costul gigacaloriei scade de la 440 de lei – preţ calculat cu TVA redus de 5%, nu 19% ca acum – la sub 300 de lei. Subvenţia municipală scade de la peste 900 de milioane de lei în prezent la sub 300 de milioane”.

Gabriel Dumitraşcu a afirmat că termoficarea Bucureştiului a ajuns într-un “punct critic”, iar un accident major în reţeaua centralizată poate genera o situaţie de lipsă de furnizare a energiei termice în toată Capitala.

Domnia sa a precizat că, în ultimii doi ani, incidentele sunt tot mai dese, numai în această iarnă peste 500.000 de locuitori au suferit de frig în apartamente, iar subvenţia aproape s-a dublat, ajungând la peste 1 miliard de lei anual. Gabriel Dumitraşcu a menţionat: “În timp ce pentru investiții în modernizare și stoparea pierderilor prin rețele a alocat 50 de milioane lei, pentru cumpărarea datoriilor ELCEN a bugetat 1,2 miliarde lei. În acest timp, solicitările investitorilor privați, români sau străini, de a construi noi centrale termice în cogenerare în București au fost tergiversate și îngropate de Primaria Capitalei. Raportul trebuia să fie invers, dacă PMB avea o intenţie reală, sănătoasă de a pune la punct sistemul de termoficare a Bucureştiului. Insolvenţa trebuia gândită şi pregătită astfel încât să evite momentele de şoc, comportamentul instabil al sistemului. Ceea ce vedeţi în ultimele două ierni este comportamentul instabil indus de această stare de insolvenţă manageriată greşit (…) Suntem la a cincea variantă a planului de reorganizare. Toate căzute, una după alta”.

 

Gabriel Dumitraşcu susţine că piața energiei termice în București trebuie regândită, astfel încât să devină reală și competitivă, în care nu e nevoie de companii dominante și monopol, pentru creșterea eficientei tehnologice și economice a producţiei și furnizarii, dar și a calității prestațiilor pe cele două tipuri de activități, concurențiale și de monopol: 

“Azi, cea mai performantă centrală în cogenerare din București și cu cel mai mic preț de producție este privată și concurentă cu ELCEN. De ce trebuie să bagi banii bucureștenilor în centrale termice, în loc să-i folosesti pentru adevaratele priorități, modernizarea rețelelor de transport și distribuție, când sunt atatea intenții de investiții private și în condițiile în care prețul de producție al energiei termice este reglementat prin lege și poate fi controlat și limitat? O întrebare la care actuala administrație nu are răspuns. (…) Operarea sistemului de transport și distribuție trebuie concesionată unui operator, deținut de municipalitate sau privat, în urma unui proces competitiv bazat pe capabilitatea tehnică şi managerială, dar și pe garanțiile financiare oferite, pentru îndeplinirea unor indicatori de performanță cheie: pierderile de apă, pierderile de energie termică, costurile totale de transport și distribuție, capacitate operatională și intervenție, capabilități de a atrage capital și investitii, precum si costul final al energiei”.

Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, actuala administrație caută soluții pentru supraviețuirea sistemului de termoficare, ca sursă de putere politică: “Doar acesta e motivul real pentru care administrația Firea-PSD susține fuziunea a doua sisteme mamut, ELCEN și RADET, depășite de timp, nereformate și paguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor. Administrația Bucureștiului, pentru a se menține la putere, are nevoie de cât mai mulți angajați, inclusiv în termoficare, ca și în companiile municipale, care să depindă de bugetul acordat de Primărie și care în schimbul asigurării unor salarii să le acorde voturile, dar și de votul cetățenilor nevoiași ai Bucureștiului, al căror vot îl cumpăra cu actualul sistem nediferențiat de subvenţii. În spatele acestor false îngrijorări socialiste stă adevăratul interes al burgheziei roșii, să-și numească politrucii în poziţii de conducere pentru a avea acces discreționar la contracte care au în spate bugete anuale de peste 2 miliarde lei”.

Gabriel Dumitraşcu i-a cerut Primarului General să faca publice imediat și să informeze bucureștenii cu următoarele:
-studiul de fezabilitate, și analiza cost-beneficiu care au stat la baza hotărârii pentru preluarea CET-urilor ELCEN;
-studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu și planul tarifar, care însoțesc documentația privind reabilitarea sistemului de transport si distribuție.
-planul și graficul de abordare a lucrarilor de recalibrare și modernizarea a sistemului de transport si distributie al energiei termice.
-programul integrat de abordarea și finanțare a lucrărilor de modernizare a SACET, cu precizarea surselor de finanțare și a stadiului concret de angajare.

Recent, primarul general Gabriela Firea reproşa PNL faptul că a deţinut “controlul total asupra RADET” timp de 10 ani, asistând “la degradarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi la acumularea datoriilor istorice către Elcen”.  Dumitraşcu a replicat că doar Primăria Capitalei avea bugetul de investiţii necesar modernizării sistemului de termoficare. În acest sens, a menţionat că fostul primar Sorin Oprescu a scăzut alocările pentru investiţii de la 120 de milioane de lei, la începutul mandatului, la 5 milioane de lei, în ultimul an de mandat, “şi nici acelea alocate”. El a adăugat că a propus “o strategie şi o viziune” privind RADET, care a fost “aruncată la coş” de actuala administraţie.

 

 

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020