Update articol:

Gabriel Dumitraşcu: “Nicușor Dan ne-a anunţat salvator că PMB va cumpăra ELCEN, dar nu ne-a prezentat un studiu de fezabilitate sau de oportunitate, date și cifre care să ne convingă că achiziția este benefică”

Foto Facebook Foto Facebook

Nicușor Dan ne-a anunţat salvator că Primăria Capitalei va cumpăra ELCEN, dar nu ne-a prezentat un studiu de fezabilitate sau de oportunitate, date și cifre care să ne convingă că achiziția este benefică, consideră expertul în energie Gabriel Dumitrașcu.

Acesta a scris pe Facebook: “Noul București nu se face cu proiecte prăfuite și soluții neargumentate.
În ceea ce privește soluțiile propuse pentru rezolvarea problemelor prioritare încă se mai studiază, încă se mai fac comisii, încă se mai discută. Nicușor era în aceeași fază și în urmă cu un an. Diferența e că acum este Primar General și trebuie să livreze oportun soluții și bună administrare a intereselor publice.

Dacă am atins subiectul interesul public, Nicușor îl tratează la fel ca Firea. Anunță Nicușor salvator că a hotărât ca PNB să cumpere ELCEN. Dincolo de faptul că nu el hotărăște, nu ne-a prezentat un studiu de fezabilitate sau de oportunitate, date și cifre care să ne convingă că achiziția este benefică.

La fel ca Oprescu sau Firea, a plecat pe fenta unei achiziții, presupus salvatoare a sistemului de termoficare. Fals! A oferit un singur argument: alinierea prețului gigacaloriei produse de ELCEN la putința de plată a PMB. Greșit! Prețul gigacaloriei e stabilit de ANRE, indiferent că ELCEN e la Ministerul Energiei, la PMB, sau deținut de un investitor privat. Prețul stabilit ține cont de performanța tehnico-economică justificată, de capacitatea de a genera investiții noi, iar marja de profit este limitată și reglementată”.

Şi alţi experţi din piaţa de energie spun că preluarea Elcen de către Primăria Capitalei ar fi o eroare şi că este aproape imposibilă, neexistând banii pentru o asemenea preluare şi nici un calcul asupra propunerii de cumpărare a ELCEN.

Mai mult, o achiziţie de acest gen are nevoie de aprobarea a 2-3 din consilierii Primăriei Bucureşti, în condițiile în care 30% sunt de la PSD.

Ieri, Nicuşor Dan a spus că Primăria Capitalei va cumpăra ELCEN. Potrivit acestuia, este nevoie de acordul Consiliului General, a Ministerului de Finanțe și a Ministerului Energiei pentru această achiziţie. ”Ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. Avem instrumentele să-l realizăm. Este nevoie de acordul CGMB și al Guvernului prin MF și Ministerul Energiei. Sunt foarte optimist că această preluare va avea loc”, a declarat Nicușor Dan.

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (16/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (16/08/2022)

Raport lunar (Factsheet) iulie 2022

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (16/08/2022)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (16/08/2022)

Raport semestrial S1 2022