Update articol:

Gabriel Dumitrașcu: Liberalizarea pieței energiei electrice produce un șoc – “Pentru a nu amâna liberalizarea, furnizorii să aplice prețul mediu din ofertele concurențiale timp de 6 luni, iar consumatorii să fie informați în această perioadă”

ANRE trebuia să fie convinsă că și bătrânul din vârful muntelui are posibilitatea practică de a fi informat și îndrumat să încheie un contract de energie electrică în regim concurențial.
Liberalizarea pieței energiei electrice la 31 decembrie 2020 produce un șoc, consideră expertul în energie Gabriel Dumitrașcu, care ne-a declarat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar fi trebuit să elaboreze și să aplice etapizat măsuri de informare și îndrumare a consumatorilor cu privire la acest proces, iar Comisia de industrii a Camerei Deputaților, cea împuternicită de lege să monitorizeze, să controleze și să îndrume activitatea ANRE, trebuia să-i solicite periodic rapoarte de progres, în baza cărora să capete convingerea că lucrurile sunt pe făgașul aprobat de legiuitor. 
Gabriel Dumitrașcu, expert în energie, ne-a declarat: “Măsurile și calendarul de liberalizare al piețelor de energie a fost adoptat de Parlament în 2012. Acest proces trebuia finalizat în 2017 pentru energie electrică și 2018 pentru gaze naturale.
Evoluția condițiilor de piață, dar mai ales lipsa de implicare profesională și organizare pentru fiecare fază a proceselor a dus la mai multe amânări.
Dacă în cazul gazelor naturale liberalizarea a fost finalizată în această vară și nu a creat turbulențe în rîndul consumatorilor, consumurile de vară fiind mici și cu impact redus în bugetul familiei, liberalizarea pieței energiei electrice produce un șoc.
În decembrie 2019, ANRE a decis devansarea termenului de liberalizare a pieței energiei electrice de la 1 iulie 2021 la 31 decembrie 2020.
În organizarea implementării acestei decizii, ANRE trebuia să elaboreze și să aplice etapizat măsuri de informare și îndrumare a consumatorilor  și să monitorizeze nivelul de răspuns și receptivitate al consumatorilor și în funcție de acestea să ajusteze măsurile și comunicarea până când exista certitudinea că fiecare consumator, din orașe sau sate, cunosc și știu ce au de făcut.
Nu în ultimul rând, ANRE trebuia să fie convinsă că și bătrânul din vârful muntelui are posibilitatea practică de a fi informat și îndrumat să încheie un contract de energie electrică în regim concurențial.
Nu în ultimul rând, Comisia de industrii a Camerei Deputaților, cea împuternicită de lege să monitorizeze, să controleze și să îndrume activitatea ANRE, trebuia să-i solicite periodic rapoarte de progres, în baza cărora să capete convingerea că lucrurile sunt pe făgașul aprobat de legiuitor.
Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. Constatând șocul produs în rândul consumatorilor, mai ales al celor vulnerabili sau aflați în pragul sărăciei energetice, diverse voci autorizate cer decalarea cu 6 luni a termenului de liberalizare. Nu am auzit pe nimeni cerând și însoțirea amânării de un plan concret de măsuri și acțiuni care să asigure o aplicare ușoară și generală a măsurii. Timpul în plus nu suplinește lipsa de organizare.
O măsură posibilă, care să nu conducă la amânarea liberalizării, ar putea fi aplicarea de către furnizorii actuali a prețului mediu din ofertele concurențiale pentru următoarele 6 luni, urmând că în această perioadă consumatorii să fie informați și îndrumați cum să încheie contractele cele mai avantajoase, ținând cont de particularitățile fiecărui consumator”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris marţi, pe Facebook, că va solicita Consiliului Concurenţei să verifice preţurile la energie de pe piaţa pentru serviciul universal, care i se par mărite artificial.

“De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”, a postat ministrul.

Cu o zi înainte, luni, Popescu a sfătuit consumatorii casnici de electricitate să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte de la 1 ianuarie.

La rândul său, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a afirmat, pentru AGERPRES, că energia electrică va fi, de acum înainte, mai ieftină pe piaţa liberă decât pe cea de serviciu universal, astfel că oamenii ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă dacă vor preţuri mai mici.

Toţi consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiţii mai avantajoase, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a mai spus că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor fi foarte atenţi la modul în care decurge procesul de liberalizare, astfel încât să preîntâmpine eventuale acţiuni de blocare a migraţiei clienţilor către alţi furnizori.

“Acţiunile de monitorizare a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale vor continua în perioada următoare şi vom interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le avem la dispoziţie, în principal prin investigarea cazurilor de abuz de poziţie dominantă şi a înţelegerilor anticoncurenţiale. De asemenea, vom continua colaborarea cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a preîntâmpina eventualele comportamente incorecte ale furnizorilor de energie electrică”, a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Aceste preţuri sunt cele mai mari din piaţă şi, în opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

BVB | Știri BVB

CEMACON SA (CEON) (21/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/01/2022)

Informare material AGOA din data de 25/28.02.2022

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/01/2022)

Incetare contract de munca ofiter de conformitate

BRK Dow Turbo Long 34750 (BKDOWTLD2) (21/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 25 Ianuarie 2022

AEROSTAR S.A. (ARS) (21/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014