Update articol:
INTERVIU – PARTEA A IV-A

Gabriel Dumitrașcu: „Termoficarea este într-o situație de două ori mai proastă față de momentul intrării în insolvență a RADET și ELCEN”

*„Nu mi se pare deloc normal ca, pe perioada verii, să mai existe cartiere unde să nu existe apă caldă, unde să ne încălzim oala de apă, ca să ne spălăm, ca pe vremea lui Ceaușescu 

Situația termoficării este de două ori mai proastă, în prezent, față de momentul intrării în insolvență a RADET și ELCEN, consideră Gabriel Dumitrașcu, expert în energie și fost președinte RADET. Acesta pune “dezastrul din termoficare” pe seama proastei administrări. În opinia sa, din fonduri europene se puteau reabilita aproximativ 450 -500 de kilometri din cei încă 900 km din rețeaua primară de termoficare, însă nu se mai aude nimic de vreun proiect în acest sens.

Gabriel Dumitrașcu este și membru PNL, candidat în cursa internă a partidului pentru Primăria generală.

*** 

Cum vedeți situația RADET?

Gabriel Dumitrașcu: În septembrie 2016, când s-a declarat insolvența ELCEN și Radet, spuneam că reușita celor două insolvențe depinde de măsura în care Primăria Municipiului București va asigura suport financiar celor două programe de reorganizare sau se vor uni la un moment dat, în măsura în care Primăria va acorda suport programul integrat.

Din păcate, Primăria București nu a găsit resursa intelectuală să gândească un program integrat și nu a avut nici disponibilitatea să își rezolve problema pe care o are în gestiune,  și anume RADET. Ce să mai vorbim și de suport financiar?

Nu neg că s-au căutat vreo cinci-șase soluții, toate lipsite de legalitate și de pragmatism economic. La vremea respectivă, am scris despre fiecare dintre proiecte de ce nu se pot pune în practică. Cu argumente – ori de legalitate, ori de lipsa unui mecanism financiar de suport, ori legate de faptul că nu se lua în considerare specificul pieței energiei termice sau faptul că nu se acumulează la finalul procesului economic bani suficienți să se acopere costurile din aval, din spate – de investiții, de reînnoire.

În momentul de față, termoficarea este într-o situație de două ori mai proastă față de momentul intrării în insolvență. Dacă, atunci, situația era foarte proastă, acum, este foarte foarte proastă. Riscul de-a sucomba într-un termen foarte scurt a crescut.  Devine din ce în ce mai impredictibil dacă, în toamnă, se va relua furnizarea de energie termică și, dacă se va relua, cât timp se poate asigura continuitatea furnizării energiei termice tuturor bucureștenilor. Uitați-vă că, nici în ceasul al doisprezecelea, nu se trezesc. Suntem după o prorogare de termen pentru accesarea fondurilor europene. Mai avem un ultim termen,  31 decembrie 2019, pentru depunere a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii de termoficare. Nu se mai aude nimic. Totul a intrat în ceață! Pierdem 176 milioane de euro.

Ce investiții intrau în acești bani?

Gabriel Dumitrașcu: Cu banii aceștia se puteau reabilita aproximativ 450 -500 de kilometri din cei încă 900 km din rețeaua primară de termoficare. Asta ar fi dus la diminuarea pierderilor de la 28-30 la sută, în momentul de față, undeva sub 15%. Ideal ar fi să coborîm cu pierderea de energie termică pe rețea la sub 10 la sută – țintă atinsă de câteva capitale europene cu sisteme centralizate de termoficare.

La noi, se tot anunță cu mare pompă ca început marele proiect de modernizare și de reabilitare a sistemului de termoficare.  Cum?  S-au deschis niște șantiere prin București – vreo 30 de puncte de lucru. S-a săpat, s-a scos conducta veche, dar nu există finalizată o licitație pentru achiziția de conducte noi. Licitația este în curs. În paralel, se desfășoare o altă licitație – pentru cumpărare de robineți, pentru întreaga rețea a municipiului București, pe care am contestat-o. Am întrebat, cu logică, ce sens are să schimbi robineții dacă țevile dintre doi robineți sunt tot cele vechi?! Doar ca atunci când se sparge țeava să poți să oprești robinetul? Nu este logic să le faci într-o succesiune și în tandem? Am schimbat conducta, am pus un robinet nou. De ce să cumpăr vane și robineți pentru tot Bucureștiul și să nu am bani să cumpăr conductă? Nu are logică! Există o singură logică, să vrei să avantajezi niște firme, acum, cât mai ai mandat, până se declară și falimentul RADET și să lași Bucureștiul într-un angajament comercial cu un producător de vane și robineți și cineva să plătească după tine, ani de-acum încolo. O investiție se face coerent. Se pleacă dintr-un punct A și se ajunge într-un punct B. Poți avea puncte intermediare. Se lucrează pe faze. Bucureștiul nu are așa ceva. A deschis 30 de puncte de investiții, pe întreaga rețea primară, face aici doi kilometri,  dincolo face alți doi.

Dacă vreți un proiect demonstrativ, vă pot da exemplu piața Victoriei, intrare pe 1 Mai – este un punct fierbinte, unde era o pierdere colosală – dintr-o medie de 1100 tone  pierdere pe zi, acolo înregistram aproximativ 150 – mai mult de 10 la sută din pierdere într-un singur punct.

Am proiectat întregul șantier și toată intervenția chibzuit, în condițiile în care, la vremea respectivă, RADET avea conturile poprite de către Elcen,  deci cu indisponibilitate totală de fonduri. Dar am lucrat armătura într-o bază RADET, am deschis săpătura, am scos șina de tramvai, căci rețeaua era dedesubt, toată lumea spunea că acea lucrare va dura cel puțin 90 de zile, dacă nu 120, și, printr-un bun mangement, împreună cu directorii de atunci, am reușit să finalizăm lucrarea în mai puțin de 45 de zile. Rămân cronicile ziariștilor- când s-a deschis lucrarea și când s-a terminat.  Dar de ce am reușit? Pentru că am făcut bună planificare a producției, dar mai mult decât atât, pentru că aveam voința să facem lucrarea de calitate și într-un termen scurt. Ca să nu perpetuăm deranjul pe o perioadă lungă, am reintrodus lucrul în două schimburi. Vedeți lucrul în două schimburi, acum, pe vreun șantier din București? Nu.  S-au deschis gropile, stau trei muncitori sau două-trei utilaje,  așa cum am arătat în postări pe Facebook, și la ora trei se spală pe mâini și pleacă acasă.

Este o nouă dovadă de lipsă de spirit de administrator, de bun gospodar, de om care vrei să faci lucrurile în favoarea semenilor tăi.  Cumulați lucrul acesta cu ce vă spuneam – s-au făcut săpăturile, dar nu există conducta, și ajungeți la imaginea dezastrului din termoficare.

 Este posibil ca iarna viitoare să rămână Bucureștiul fără căldură?

Gabriel Dumitrașcu: Este foarte posibil să se îndesească incidentele, perioadele în care nu există furnizare de energie termică. Nu mi se pare deloc normal ca, pe perioada verii, să mai existe cartiere unde să nu existe apă caldă, unde să ne încălzim oala de apă, ca să ne spălăm, ca pe vremea lui Ceaușescu. În sectorul cinci, în sectorul șase, în sectorul doi, trei. Sunt sute de blocuri unde bucureștenii trăiesc ca acum 50 de ani, încălzesc apa la aragaz.

 RADET este în situație de faliment…

Gabriel Dumitrașcu: Da. Elcen nu are fonduri ca să demareze programe de reconversie, de primenire a flotei de producere a energiei termice,  iar Termoenergetica abia a fost  înființată, la trei luni de la decizia  luată în Consiliul General.  Dacă nu ești în stare să creezi o societate,  nici măcar în sută de zile…

De ce Termoenergetica  este mai greu de înființat decât societățile pentru țânțari și parcări?

Gabriel Dumitrașcu: Din varii motive de lipsă de planificare și de înțelegere.

Ce va prelua Termoenergetica?

Gabriel Dumitrașcu: Administrarea sistemului public de transport și distribuție a energiei termice. Va prelua rețelele primare de transport,  rețelele de distribuție, care sunt ale municipalității și, în momentul de față, administrate de RADET.

 Ce se va întâmpla cu datoriile RADET?

Gabriel Dumitrașcu: În mod firesc,  se vor stinge în procedura falimentului.  ELCEN este cel mai mare creditor al RADET.

 Atunci ce va face ELCEN?

Gabriel Dumitrașcu: Va  proviziona o pierdere,  care, cumulată cu pierderea de la intrarea în insolvență, conduce spre falimentul ELCEN.

 S-a dat o ordonanță, prin care creditorul stat poate să preia activele viabile dintr-un producător de energie termică în cogenerare,  statul încearcă să se salveze. Nu știu ce vor face societățile comerciale creditoare, gen Romgaz. Sigur, statul va prelua câteva din grupurile viabile, care mai au durată de viață, le va vinde diverșilor, mă îndoiesc că le va administra,  va recupera o parte din expunerea pe  ELCEN.

 Ce se va întâmpla cu persoanele vinovate de această  situație?

Gabriel Dumitrașcu: Este atributul legal al creditorilor să stabilească cine se face vinovat.  La RADET, cel mai mare creditor este  ELCEN, iar la ELCEN, este Romgaz.

 Consiliul General al Municipiului București a dat, anul trecut, hotărâre de plată anticipată a gazului. S-a plătit o parte din gaz anticipat, pentru trimestrul patru,  după care banii s-au dus pe artificii, iluminatul festiv probabil, alte cheltuieli. Așa s-a ajuns la datoria de 500 de milioane de lei (n.n. a RADET),  pentru care a fost nevoie de împrumut,  din care s-a plătit o parte din datoria către Romgaz.

Eu le spun, de când am analizat proiectul Termoenergetica, că noua companie, spre deosebire de RADET, aduce multe avantaje – lipsa datoriilor, lipsa trecutului, pasivelor din trecut,  dar, din punct de vedere comercial, aduce o mare provocare pentru municipalitate. RADET, fiind în insolvență, avea această protecție – plătea facturile la 90 de zile. Termoenergetica nu este insolvenţă, termenul de plată este la 30 de zile de la emiterea facturii. Asta înseamnă că ai 60 de zile, pentru care trebuie să mărești cash flow-ul, disponibilul de numerar. Cine va face această majorare de capital la Termoenergetica și din ce bani, ca să creeze acest buffer  financiar, cu care să acopere facturile care vor fi scadente cu 60 de zile mai devreme?  Nimeni nu-și pune problemele de fond ale funcționării acestor societăți. Iar este o dovadă de proastă administrare – oameni nepricepuți, care  vin să administreze lucruri complexe de care depinde viața a 2 milioane de oameni.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (03/07/2020)

Finalizarea fuziunii dintre subsidiarele Teraplast Recycling SA si Politub SA

PATRIA BANK S.A. (PBK) (03/07/2020)

Reinnoire mandat Director General Adjunct

MedLife S.A. (M) (03/07/2020)

Erata - Initierea program II de rascumparare de actiuni