Update articol:
EXCLUSIV/ Mesaj de susținere de la arbitrul pieței

Gabriel Grădinescu: ASF va lucra și în schimburi, pentru a urgenta autorizarea Contrapărții Centrale, pentru că este o instituție de interes național

Înființarea unei Contrapărți Centrale locale, instituție necesară la nivel european pentru tranzacționarea derivatelor, reprezintă prioritatea principală a pieței de capital și va primi tot sprijinul din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat Gabriel Grădinescu, vicepreședintele ASF responsabil cu piața de capital.

Acționarii Bursei de Valori București au decis, în ianuarie, aprobarea unei investiții de maxim 10 milioane de euro, pentru înființarea unei contrapărți centrale locale (CCP), iar conducerea BVB trebuie să găsească co-acționari la acest proiect, până la minim 16 milioane de euro, până la finalul acestei luni.

Gabriel Grădinescu ne-a declarat, în exclusivitate: „Contrapartea Centrală este prioritatea numărul unu și vom face tot ce ține de noi pentru înființarea acestei instituții. În momentul când va veni la avizare în ASF, vom lucra și în schimburi, dacă este nevoie, pentru a urgenta autorizarea. Voi face zilnic ședințe pentru că este nevoie de această instituție, pentru a da drumul pieței de derivate!

Considerăm că CCP-ul este o instituție de interes național și o vom sprijini din toate puterile”.

Totodată, vicepreședintele ASF ne-a spus că își propune simplificarea procedurilor de raportare, astfel încât entitățile din piață să nu mai vină cu geanta de documente la ASF: „Este nevoie să informatizăm instituția, iar soluțiile vin tot din piață. Îmi doresc un dialog permanent cu actorii pieței. Vom vedea care va fi cea mai bună soluție pentru informatizare – să o dezvoltăm in-house sau să apelăm la un furnizor extern.”

Recent, domnia sa a mai spus, pentru zf.ro, că una din prioritățile pentru anul 2019 este obținerea statutului de Piaţă Emergentă, care este un obiectiv realizabil.