Primul an de prezență pe piața de capital nu a fost unul ușor pentru TTS, a spus Gabriel ȚECHERĂ Director Guvernanță Corporativă și Relații cu Investitorii TTS, la Forumul Pietei de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.
El a detaliat: “Din 5 iulie 2021, când am publicat primul raport de tranzacții cu părți afiliate, și până în 4 iulie anul acesta, când am publicat primul raport de sustenabilitate, au fost o serie de premiere. Totul a fost premieră: primul raport trimestrial, primul raport semestrial, primul raport anual și așa mai departe. Am trecut printr-un prim ciclu, am modificat actul constitutiv, am făcut regulament AGA. Până la urmă, acestea reprezinta un minim, reprezintă îndeplinirea unor obligații legale, toți cei listați știu despre ce e vorba.
Aș vrea să vă vorbesc despre cum am reușit să transformăm partea de conformare, de respectare a reglementărilor, într-un avantaj competitiv.”
Gabriel ȚECHERĂ a vorbit despre cele doua avantaje pe care le are listarea asupra unei companii – accesul la finanțare și accesul la piața de M&A: „Pentru TTS, finanțarea nu a fost niciodată o problemă, întotdeauna au fost bani pentru proiectele noastre, de la acționari, parteneri comerciali până la IFC, care între 2005 și 2012 a investit peste 35 de milioane de euro. Și astăzi este ultima noastră grijă, avem o situație financiară foarte bună, grad de îndatorare 38%, exclusiv datorie comercială, nu avem credit bancar, capitaluri în jur de 200 de milioane RON, în esență, orice bancă vrea să ne finanțeze. Nu cred că vom ajunge curând să ne finanțăm prin piața de capital, așa că a rămas al doilea efect, despre care lumea nu prea vorbește, și poate ar fi mai interesant pentru antreprenori, și anume accesul la piața de M&A.
Odată listată, o firmă devine țintă de takeover. Mai devreme sau mai târziu, dacă firma merge bine, apare un takeover. Ne-am gândit cum putem profita cât mai mult de pe urma acestei deschideri obligatorii, dacă tot începem să fim pe radarele diverselor organizații. Am primit inclusiv cereri de informații și ne-am gândit că, de fapt, îndeplinirea acestor obligații reprezintă o oportunitate extraordinară de marketing.
În fond, bursa îți oferă această platformă, acțiunile sunt în raft și totul este la privirea clientului. Și, atunci, practic, cu fiecare ocazie, că a fost un raport trimestrial, că a fost un raport curent, am încercat să vedem ce putem pune în plus pentru investitori.”
Referitor la relația cu investitorii, Gabriel ȚECHERĂ a spus: “În afară de faptul că a fost un roller coaster în ceea ce ne privește, noi suntem foarte mulțumiți de relația cu investitorii. Poate că le-ar face bine mai puțină emoție. Trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat pe piață în perioada asta. 2021 nu a fost un an normal, a fost over shooting din prima zi. A urmat o lună și jumătate în care a fost o piață a vânzătorilor, pentru cine a luat în ofertă (n.n. actiuni) pentru a specula, prețul s-a dus la prețul din ofertă, după care a început o piață susținută a cumpărătorilor, a durat până în ianuare, s-a cumpărat susținut. De la sfârșitul lui iulie până în ianuarie am fost semnificativ peste BET ca performanță. În momentul în care s-a apropiat 24 februarie, piața ne-a sancționat cumva nejustificat, nu aveam aproape deloc expunere pe Ucraina, ceva pe Rusia, dar nesemnificativ. Piața ne-a sancționat foarte rău, în 7 martie, am atins minimul istoric, mult sub BET ca performanță, toată lumea a vândut masiv.
Un pic de stabilizare a venit cu raportul pe primul trimestru, în care deja erau semne de optimism. Raportul de analiză al Erste a fost primul care a atras atenția pieței că suntem mult subevaluați și a început o tendință de stabilizare, am avut o rezistență la 10 RON care nu a trecut până când nu a început să își facă efectul comunicarea.
Din martie, am pus bazele comunicării în firmă”.
Gabriel ȚECHERĂ aminteste că, pentru TTS, seceta a fost a patra criză suprapusă: “Lumea s-a speriat când a auzit că Dunărea s-a blocat. Mai mult de o lună Dunărea a fost blocată, dar am reușit să transmitem și să comunicăm foarte bine faptul că ne-am mutat pe tren, am trecut din trafic fluvial în trafic feroviar terestru combinat, am folosit flota din amonte pentru transport în amonte. A fost prima dată când am putut să arătăm că facem față și la crize care ne afectează business-ul, nu suntem luați prin surprindere, mai ales că noi am mai trecut prin așa ceva în 2003, precedenta secetă a fost tot cu război, războiul era în Serbia, seceta pe Dunăre. Am reușit să transmitem asta si rezultatele se văd, în ultimele două săptămâni a fost o creștere de 17% pe acțiuni, semn că partea de comunicare a funcționat. Vreau să le mulțumesc acționarilor care au rămas cu noi de la IPO, sunt 1100 de acționari. În plus, avem vreo 2500 actionari noi”.