Update articol:

Gabriela Firea vrea să îi acorde lui Mugur Isărescu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București, pentru “contribuţia la dezvoltarea urbei”

Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București, propune acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București domnului Mugur Constantin Isărescu, guvernatorului BNR, pentru “contribuţia la dezvoltarea urbei”,  potrivit ordinii de zi a şedinţei de săptămâna viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În trecut, Gabriela Firea a fost consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu (ianuarie 1999).

Potrivit referatului de aprobare, Mugur Constantin Isărescu (n. 1 august 1949, Drăgășani, județul Vâlcea) este economist român, academician, președinte al Secției de Economie, Sociologie și Științe Juridice a Academiei Române, care îndeplinește în prezent funcția de Guvernator al Băncii Naționale a României. În același timp, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu îndeplinește responsabilități în plan internațional, fiind Guvernator pentru România al FMI, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, membru al Clubului de la Roma și al Trilateralei.

În Referat, Gabriela Firea  mai spune: “În anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de Prim-Ministru, a negociat cu Comisia Europeană și a obținut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat și a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu, cu participarea tuturor partidelor parlamentare, a Academiei Române, a sindicatelor și patronatelor, a societății civile, document programatic ce a fost respectat de guvernele ce au urmat și care a asigurat primirea efectivă a României în UE la 1 ianuarie 2007. Reîntors la Banca Națională, în funcția de Guvernator, a promovat o politică monetar -valutară în sprijinul dezvoltării durabile a țării și a asigurat liberalizarea contului de capital la 1 septembrie 2006, decizie ce a însemnat practic trecerea la convertibilitatea deplină a monedei naționale.

Între măsurile adoptate de Banca Națională, în pregătirea aderării la UE la 1 ianuarie 2007, se înscrie și procesul denominării, soldat cu tăierea a patru zero-uri din componența monedei naționale și introducerea leului nou. Procesul denominării este parte integrată a unui lung șir de măsuri ce definesc activitatea Băncii Naționale în timpul mandatelor Guvernatorului Mugur Isărescu, măsuri subsumate asigurării stabilității financiare a României.

Promotor al renovării capitale a complexului imobiliar, istoric, cultural și moral al BNR, a sprijinit acțiunile de consolidare și restaurare ale Palatului BNR, proces în care autofinanțarea s-a împletit strâns cu spiritul gospodăresc. Acest proces, ce reprezintă un efort propriu al instituției conduse de Guvernatorul Mugur Isărescu, este justificat atât moral, cât și financiar, fiind menit să redea societății un filon de tradiție și trecut național, istoria Băncii Centrale fiind direct legată de aceea a statului român modern.

În același context, este important să amintim de o altă perlă arhitecturală a Bucureștiului, Palatul Chrissoveloni, în proprietatea Băncii Naționale din anul 1933, prin cumpărare, care și-a păstrat de-a lungul deceniilor întreaga valoare funcțională și artistică, fiind restaurată, conservată și pusă în valoare prin grija și implicarea Guvernatorului. De asemenea, Parcul cu Platani din Cartierul Cotroceni, aflat în patrimoniul BNR, care l-a cumpărat în vara lui 1946, este reprezentativ în tabloul parcurilor bucureștene, platanii constituind o atracție a zonei.

În contextul celor prezentate în raportul de specialitate al Direcției Cultură, Învățământ, Turism și ținând cont de faptul că domnul Mugur Isărescu este și va rămâne o personalitate emblematică a sistemului bancar românesc și internațional, pentru că are o contribuție esențială Ia reformarea Băncii Naționale a României ca Bancă Centrală a țării și la integrarea acestei instituții fundamentale în circuitul european și global al Băncilor Centrale, dar și pentru că demersurile Sale de conservare a patrimoniului BNR au adus un plus turistic București,

Propun spre dezbaterea și aprobarea Consiliului General al Municipiului București proiectul de hotărâre privind conferirea TITLULUI DE CETĂTEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI domnului Mugur Constantin Isărescu”.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023