Update articol:

Gaspard Demur, Comisia Europeană: Propunem noi ţinte privind eficienţa energetică a clădirilor; Astăzi avem reabilitat doar 1% din totalul fondului imobiliar

GASPARD DEMUR, TEAM LEADER , DG ENERGY, EUROPEAN COMMISSION

Comisia Europeană propune mai multe modificări la directiva privind eficienţa energetică a clădirilor, în contextul în care, în prezent, avem reabilitat doar 1% din totalul fondului imobiliar, a spus Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, la cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă.

“În contextul propunerilor Fit for 55, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficienţa energetică a clădirilor, întrucât clădirile reprezintă 40% din consumul de energie şi 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte încet în Europa”, a spus el.

Potrivit acestuia, pachetul privind renovarea, adoptat în octombrie 2020, trebuie să accelereze și să se ajungă la cel puțin 5 milioane de clădiri renovate, până în 2030.

Avem resurse financiare importante pentru a susține aceste obiective, mai ales prin Planurile naționale de redresare, a subliniat oficialul european.

Comisia Europeană propune o nouă ţintă de creştere a eficienţei energetice cu 9% până în anul 2030. “Această ţintă este obligatorie pentru fiecare stat şi va fi finanţată prin contribuţie naţională. Propunem, de asemenea, să creştem obligațiile de economie energetică cu 0,5% şi fiecare stat membru trebuie să concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potenţial de economisire”, a arătat Demur.

El a adăugat că directiva privind eficienţa energetică se adresează și sectorului public: “Propunem, de asemenea, o obligaţie anuală de renovare de 3% pentru toate clădirile publice  la nivel național, local și regional”.

Acesta a precizat și că se propune revizuirea Directivei privind sursele de energie regenerabilă: “Propunem să se dubleze sursele de energie regenerabilă, folosite la clădiri, să ajungem la 49% cota de energie regenerabilă în clădiri până în 2030. (…) Am făcut mari progrese în 2020, adăugând energia eoliană, solară și fotovoltaică, care acum reprezintă 20% din totalul mixului energetic.”

Conform oficialului european, există flexibilitate, statele membre vor trebui să-și stabilească țintele de regenerabile în funcție de specificitatea fondului imobiliar din fiecare țară.

Referitor la sistemul de comercializare a certificatelor verzi, el a spus că vom avea stimulente financiare suplimentare pentru a ajunge la o reducere a emisiilor cu 43 la sută în sectorul transporturilor și al construcțiilor: “Important pentru sectorul construcțiilor este că veniturile din vânzarea certificatelor verzi trebuie folosite mai ales pentru gospodăriile vulnerabile, care nu au alternative. Avem un fond social propus în acest scop. Avem și propunerea unui sistem larg de certificate verzi pentru a limita prețul, pentru ca acesta să nu treacă peste un nivel acceptabil.”

El a mai spus și că a fost creat un grup de lucru privind consumatorul vulnerabil pentru a înţelege clar ce înseamnă sărăcia energetică: “Să avem o înţelegere comună la nivel naţional ce înseamnă această definiţie a sărăciei energetice. O primă întâlnire a avut loc la 16 noiembrie şi vom continua să monitorizăm sărăcia energetică, întrucât este un subiect-cheie la nivelul comisiei”.

Noile propuneri vor fi discutate pe 14 decembrie.

Ediția de anul acesta a Forumului România Eficientă a avut loc în contextul revizuirii Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor și al Pachetului legislativ Fit for 55, care urmărește reducerea emisiilor de CO2 din UE cu 55% până în 2030, rolul clădirilor fiind esențial în atingerea acestei ținte.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)