Update articol:

Gazoductul Nord Stream 2 îl inflamează pe Trump împotriva Germaniei

Președintele american Donald Trump a acuzat Germania, în această dimineaţă, că este “captivă” a Rusiei, deoarece cumpără de la Moscova ”o mare parte a energiei sale”, potrivit agenţiilor de presă străine. Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute la Bruxelles, înaintea unui summit NATO, în care Trump vrea să ceară ca europenii să plătească mai mult pentru propria lor apărare.

În opinia preşedintelui american, Germania este total controlată de Rusia, din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Într-o izbucnire publică agresivă, Trump a declarat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că Germania a greșit să sprijine o nouă conductă la Marea Baltică de 11 miliarde de dolari pentru a importa gazul rusesc, în timp ce nemţii şi-au atins foarte lent obiectivele privind contribuţia la cheltuielile de apărare ale NATO, menite să protejeze Europa de Rusia.

Trump:
Se presupune că ar trebui să îi păzim de Rusia, dar Germania plăteşte miliarde şi miliarde de dolari pe an Rusiei

“Se presupune că ar trebui să îi păzim de Rusia, dar Germania plăteşte miliarde şi miliarde de dolari pe an Rusiei “, a declarat Trump în prezența reporterilor la o întâlnire anterioară reuniunii NATO.

Nord Stream 2 va transporta gazele naturale din Rusia catre Germania

La rândul său, secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că deciziile în ceea ce privește realizarea proiectului Nord Stream -2  se află în afara competențelor NATO şi ţin de poziţia fiecărei naţiuni, potrivit presei internaţionale. Acesta a adăugat, însă, că Alianța nu ignoră chestiunile ce țin de securitatea energetică și diversificarea livrărilor.

Preşedintele american vrea ca Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, în condiţiile în care este o ţară bogată, iar SUA plătesc foarte mulţi bani pentru a apăra ţările care nu se înarmează.

”Este disproporţionat şi nedrept faţă de contribuabilii Statelor Unite”, a spus Donald Trump. Aceasta nu este prima dată când Trump îi critică pe aliaţii SUA din NATO că nu îşi cheltuiesc 2% din PIB pentru apărare.

Jens Stoltenberg:

Deciziile privind Nord Stream -2  se află în afara competențelor NATO

În luna martie, Germania a aprobat construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, care va transporta gaze naturale din Rusia către Germania. Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului au început deja, în luna mai 2018, în Germania.

În această perioadă, SUA au amenințat cu sancțiuni pe cei implicați în proiect, încercând să împiedice construcția gazoductului.

“Statele Unite se opun proiectului Nord Stream-2, deoarece va crește dependența Europei de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Este dăunător pentru Ucraina și Europa. Suntem, de asemenea, îngrijoraţi că gazoductul ar putea deschide modalități pentru ca Rusia să instaleze echipamente de supraveghere submarină în Marea Baltică”, a declarat Sandra Oudkirk, director adjunct al Departamentului american de Energie.

Nord Stream-2 are costuri estimate la 9,5 miliarde de euro şi o lungime de 1.200 de kilometri. Gazoductul va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti ajungând direct în Germania, prin Marea Baltică, fără a mai traversa prin Ucraina.

Mai multe ţări din estul Europei, inclusiv Polonia, s-au opus proiectului Nord Stream 2, acuzând implicaţiile politice ale proiectului. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.
După summitul NATO, Donald Trump a prevăzut o întâlnire, luni, cu omologul său rus Vladimir Putin, la Helsinki.

 

BVB | Știri BVB

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023

AAGES S.A. (AAG) (04/12/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 27-29 noiembrie 2023