Update articol:

Gazprom a declarat forță majoră pentru unele livrări de gaz către Europa, încă din 14 iunie

Gazprom

Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a declarat forță majoră în ceea ce privește livrările de gaz către Europa către cel puțin un client important, potrivit unei scrisori a Gazprom,  decizie care se va adăuga la temerile europene cu privire la penuria de combustibil, potrivit Reuters.

Datată pe 14 iulie și văzută luni de Reuters, forța juridică a scrisorii vrea să protejeze Gazprom de compensațiile pentru aprovizionarea întreruptă, riscând să escaladeze tensiunile dintre Rusia și Occident cu privire la invazia Ucrainei pe care Moscova o numește o „operație militară specială”.

În această scrisoare, Gazprom, care deține un monopol asupra exporturilor de gaze rusești prin conducte, anunţă că nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale cu privire la furnizarea de gaze naturale din cauza unei “situaţii extraordinare”, care nu poate fi controlată de grupul rus.

Gazprom adaugă că măsura invocării “forţei majore”, o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, “ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp.

O sursă comercială, care a cerut să nu fie identificată din cauza sensibilității problemei, a spus că scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare către Germania și nu numai. Gazprom nu a avut niciun comentariu imediat.

Conducta Nord Stream 1 este închisă pentru întreținere anuală, care urmează să fie finalizată pe 21 iulie, dar unii dintre clienții europeni ai Gazprom cred că aprovizionarea nu se va relua.

Unul dintre ei, grupul austriac de petrol și gaze OMV (OMVV.VI), a declarat luni că se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia prin conducta Nord Stream 1 să se reia conform planului.

Chiar înainte ca Nord Stream să înceapă procedura de întreținere pe 11 iulie, Gazprom a redus pe 14 iunie transporturile prin conducta de sub Marea Baltică către Germania, invocând întârzierea întreținerii unei turbine în Canada de către furnizorul de echipamente Siemens Energy.

Declarația de forță majoră a Gazprom intră în vigoare din 14 iunie, exonerând-o de atunci de orice compensare pentru lipsa aprovizionării.

Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să înceteze utilizarea combustibililor fosili ruși până în 2027, dar dorește ca aprovizionarea să continue deocamdată, în condiţiile în care dezvoltă surse alternative.

Livrările de gaze rusești au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1 sub Marea Baltică.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica