Update articol:

Gazprom a livrat Europei şi Turciei o cantitate record de 19,4 miliarde metri cubi de gaze, în luna ianuarie

*Vânzările ating 19,4 miliarde metri cubi în ianuarie, în creștere cu 45,5% față de luna ianuarie a anului trecut *Cei mai mari cumpărători de gaze cresc semnificativ achizițiile

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că în ianuarie 2021 livrările sale de gaze naturale în Europa şi Turcia au atins un nivel record de 19,4 miliarde metri cubi, în creştere cu 45,4% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, informează S&P Global Platts.

Cererea europeană de gaze luna trecută a fost susținută de vremea rece de pe continent, mai multe țări înregistrând temperaturi extrem de scăzute în cursul lunii.

Aprovizionarea Gazprom în ianuarie a fost parțial constrânsă de capacitatea rezervată mai mică prin Ucraina, dar compania a compensat fluxurile reduse prin vânzarea mai multă din depozitele europene.

Într-un comunicat, Gazprom a declarat că vânzările sale luna trecută către “Far Abroad” (Europa plus Turcia, fără țările din fosta Uniune Sovietică) au fost cu 45,4% – sau 6,1 miliarde metri cubi, faţă de ianuarie anul trecut.

“Achizițiile de la Gazprom au fost crescute, în special, de către marii consumatori de gaze rusești”, a spus compania rusă.

Ianuarie 2020 a fost o lună slabă pentru vânzările de gaze rusești către Europa, din cauza temperaturilor calde, a creșterii lente a livrărilor prin Ucraina după acordul de tranzit reînnoit în decembrie 2019 și a stocurilor ridicate.

Cele mai mari piețe ale Gazprom din “Far Abroad” au crescut toate achizițiile în acest an, a spus compania. În Germania – confortabil cea mai mare piață de export a gigantului gazelor – vânzările au crescut cu 32,4%, a spus Gazprom, fără a da volume.

Vânzările au crescut și în Italia (221,5%), Turcia (20,8%), Franța (77,3%), Olanda (21,2%) și Polonia (89,9%).

Gazprom a mai spus că exporturile sale către China – care nu sunt incluse în datele sale pentru Extremul Străin – au crescut cu 2,5% peste volumul contractat în ianuarie. Fluxurile au fost, de asemenea, de 2,9 ori mai mari decât în ​​ianuarie 2020, a spus acesta.

Gazprom a început exporturile către China prin conducta de putere de 38 miliarde metri cubi/an din Siberia, în decembrie 2019, cu fluxuri începând cu aproximativ 10 milioane m3 /zi. Cele mai recente date sugerează că fluxurile se apropie acum de 30 de milioane m3 / zi, care, pe o bază anualizată, ar depăși 10 miliarde metri cubi  pentru 2021.

Acest lucru ar fi în conformitate cu declarațiile anterioare ale Gazprom conform cărora exporturile ar crește la aproximativ 10 miliarde metri cubi în al doilea an complet de operațiuni – 2021.

Cu prilejul unei conferinţe energetice care a avut loc la finele lunii ianuarie, directorul de la Gazprom Export, Elena Burmistrova, a apreciat că majorarea rapidă a vânzărilor înregistrată anul trecut se datorează politicii de preţ mai flexibilă a companiei, precum şi extinderii platformei sale de vânzări electronice. Anul trecut, Gazprom Export a vândut 27 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe platforma sa electronică de vânzări, un volum aproape dublu comparativ cu 2019.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Conform cifrelor comunicate de Gazprom, citate de Agerpres, în anul 2019, compania a livrat României o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%