Update articol:

Gazprom, discuţii cu autorităţile din Serbia despre construcţia unui gazoduct care ar urma  să se întindă de la graniţa Serbiei cu Bulgaria până la graniţa cu Ungaria

http://www.gazprom.com http://www.gazprom.com

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexey Miller, a discutat cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, despre construcţia unui gazoduct care ar urma  să se întindă de la graniţa Serbiei cu Bulgaria până la graniţa cu Ungaria, potrivit unui comunicat de presă al grupului energetic rus Gazprom.

Părțile au discutat despre principalele domenii de cooperare, concentrându-se în special asupra construirii CET Pancevo, care va deveni prima centrală termocentrală din Serbia. Reuniunea a vizat, de asemenea, livrările de gaze rusești către Serbia.

La începutul acestei luni, Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Serbia (AERS) a decis să acorde o scutire de la respectarea cerinţelor celui de-al treilea pachet energetic european pentru proiectul care prevede construirea secţiunii din Serbia a gazoductului TurkStream. AERS a decis că firma mixtă Gastrans, la care grupul rus Gazprom deţine 51% din acţiuni, şi care va construi porţiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, nu este obligată să aplice prevederile privind accesul terţelor părţi la viitorul gazoduct.

În schimb, Comunitatea Energetică Europeană, un organism înfiinţat de UE pentru a extinde politica energetică a blocului comunitar şi la statele care doresc să devină membre ale blocului comunitar, susţine că prin această decizie Serbia a ratat şansa “de a aduce un proiect de asemenea importanţă şi magnitudine în linie cu regulile europene”, potrivit Agerpres.

Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Grupul rus Gazprom trebuie să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Până acum, gigantul rus nu a anunţat în mod oficial dacă a selectat vreuna dintre cele două rute.

Bulgaria intenţionează şi ea să construiască un gazoduct care va transporta, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa sa cu Turcia.