Update articol:

Gazprom nu confirmă suspendarea livrărilor de gaze rusești către Polonia – TASS

Gazprom
  • Compania a reamintit că Varșovia este obligată să plătească pentru aprovizionarea cu gaz în conformitate cu noua procedură de plată

 

Gazprom nu confirmă informația conform căreia furnizarea de gaz rusesc către Polonia a fost deja oprită, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kupriyanov, potrivit TASS.

Gazprom a subliniat că „azi Polonia este obligată să plătească pentru aprovizionarea cu gaz în conformitate cu noua procedură de plată”.

Anterior, portalul polonez Onet a anunțat, citând date neoficiale din cercurile guvernamentale și din compania energetică PGNiG, că Rusia a suspendat livrările de gaz către Polonia în baza contractului Yamal. Potrivit portalului, la Ministerul Afacerilor Climatice a fost înființat o celulă de criză. Oficial, suspendarea livrărilor nu este raportată, o notificare în acest sens ar trebui să fie primită în termen de o zi.

Potrivit Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG), fluxul fizic de gaz rusesc prin stația Kondratki s-a oprit în noaptea de 26 aprilie. În același timp, o situație similară a fost observată în noaptea de 24 aprilie.

Livrările rusești de gaz către Polonia au fost oprite, relatează presa poloneză

 

Potrivit operatorului polonez de rețea de gazoducte Gaz-System, fluxul de gaz rusesc prin gazoductul Yamal-Europe de la granița dintre Belarus și Polonia prin stația de măsurare a gazelor Kondratki din 25 aprilie a scăzut cu 75% față de 21 aprilie.

Rusia furnizează gaze Poloniei în baza contractului Yamal din 1996. Acesta prevede furnizarea a circa 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, valoarea minimă anuală a contractului este de 8,7 miliarde de metri cubi pe an. În 2021, potrivit Serviciului Vamal Federal Rus, livrările de gaze rusești către Polonia au crescut cu 9,4%, până la 10,58 miliarde de metri cubi.

Acordul expiră la sfârșitul lui 2022, iar autoritățile poloneze au anunțat în urmă cu câțiva ani că țara nu îl va reînnoi. Anual, Polonia folosește aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaz. Varșovia spune că a găsit o modalitate de a elimina treptat gazul rusesc prin cumpărarea de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și Qatar, precum și furnizarea de gaz din Norvegia.

Pe 31 martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care stabilește o nouă procedură de plată a livrărilor de gaze de către cumpărătorii din țări neprietenoase. Acum, astfel de state trebuie să transfere fonduri în valută străină către Gazprombank, care va cumpăra ruble și le va transfera în conturile speciale de ruble ale importatorilor. Polonia se află pe lista țărilor neprietenoase.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM