Update articol:

Gazprom: Partea offshore a TurkStream este finalizată complet

http://en.kremlin.ru Foto http://en.kremlin.ru

Construcția părții offshore a conductei TurkStream, care va duce gazul rusesc prin  largul Mării Negre în Turcia, a fost finalizată, a anunțat Gazprom.

Potrivit Reuters, TurkStream face parte din eforturile Moscovei de a ocoli Ucraina ca traseu de tranzit al gazelor către Europa, care importă aproximativ o treime din necesarul său de gaze naturale de la Gazprom.

 

“Proiectele de acest fel și în special acest proiect nu sunt îndreptate împotriva intereselor cuiva. Proiectele de acest gen sunt pur creative”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, care a participat, alături de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la o ceremonie ce a marcat finalizarea unei noi secţiuni a proiectului TurkStream.

În opinia lui Vladimir Putin, gazoductul TurkStream va sprijini dezvoltarea economiei Turciei şi va fi un factor important pentru asigurarea securităţii energetice pan-europene. “Turcia va deveni un hub european major pentru sectorul energie”, a adăugat Vladimir Putin.

Potrivit lui Putin, realizarea proiectului “Turkish Stream” a demonstrat eficiența cooperării cu Turcia în realizarea celor mai complicate proiecte. Putin a mai subliniat că proiectul „Turkish Stream” corespunde întru totul intereselor naționale ale Turciei.

 

 

Recep Tayyip Erdogan a anunţat că noul gazoduct din Rusia va fi operaţional în 2019 şi va transporta 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. “Cel puţin jumătate din gazele tranzitate prin noul gazoduct vor ajunge pe pieţele europene prin Turcia”, a mai spus Erdogan.

Gazprom construiește TurkStream în două conducte, fiecare cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an. Prima va furniza gaz Turciei, iar cea de-a doua  Europei de Sud.

Turcia este aproape complet dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoile energetice. O gravă criză valutară  care a dus la deprecierea lirei a sporit costurile, determinând companiile din sectorul energetic să majoreze prețurile de consum.

Lucrările la gazoductul TurkStream, care va lega Rusia de Turcia via Marea Neagră, au început în luna mai 2017.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014