Update articol:

Gazprom spune că Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania

Gazprom

Gazprom contestă declarațiile făcute de politicienii polonezi că țara nu are nevoie de gaz rusesc, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

„Polonia a refuzat săptămâna aceasta să plătească în ruble pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia, conform procedurii nou stabilite, după ce a anunțat solemn că nu mai are nevoie de gaz rusesc și că nu l-ar cumpăra. Dar, nu aceasta este realitatea”, a spus Kupriyanov, potrivit Interfax.

„După suspendarea furnizării directe, Polonia cumpără gaz rusesc, deși acum prin Germania, unde este furnizat în regim invers către Polonia prin gazoductul Yamal-Europe. Volumul [pompării] inverse este de aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce corespunde aproape exact cu rezervările din contractul cu Gazprom Export din zilele precedente”, a indicat Kupriyanov.

Comentariile sale intervin la o zi după ce compania de stat rusă Gazprom a anunţat că a suspendat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria întrucât ambele ţări nu au efectuat plăţile în ruble în conformitate cu cererea Moscovei.

Furnizarea de gaze naturale, în care Rusia este un furnizor global major, se transformă într-un joc de putere, în contextul în care mai multe ţări occidentale au impus sancţiuni Moscovei pentru a protesta împotriva invadării Ucrainei, notează DPA.

Cu toate acestea, multe dintre aceste ţări au continuat să cumpere gaz rusesc, neavând alternativă. Simţind o oportunitate de a-şi consolida moneda, puternic lovită de sancţiuni, Rusia a început să ceară plata gazelor în ruble. Dar multe ţări au refuzat să accepte acest truc, potrivit Agerpres.

Sofia şi Varşovia insistă ambele că şi-au plătit facturile. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a numit întreruperea furnizării un “atac direct” asupra ţării sale şi a adăugat că ea are suficiente rezerve de gaz.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele occidentale să deschidă de la 1 aprilie conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc, spunând că în caz contrar livrările către ţări “neprietenoase” vor fi oprite.

Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM