Grupul rus Gazprom intenţionează să înceapă construcţia secţiunii terestre a celei de-a doua linii a gazoductului TurkStream în 2019, a declarat joi vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, transmite RIA Novosti.
“Construcţia secţiunii offshore a celei de-a doua linii a gazoductului TurkStream este în plină desfăşurare. Finalizarea amplasării ţevilor pe fundul mării este o chestiune de câteva luni. Anul viitor, intenţionăm să începem construcţia secţiunii terestre a liniei spre Turcia. În prezent, Gazprom poartă negocieri în acest sens cu compania turcă Botas. TurkStream este programat să intre în funcţiune în luna decembrie 2019”, a declarat Alexander Medvedev.
Întrebat despre cum vor evolua livrările de gaze prin Ucraina, după ce atât Nord Stream 2 cât şi TurkStream vor deveni operaţionale, Alexander Medvedev a subliniat că acest lucru va depinde de cererea de gaze naturale a ţărilor din Europa precum şi de condiţiile de tranzit propuse de partea ucraineană.
Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.
Gazoductul TurkStream este conceput în vederea majorării livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Turcia, cel de-al doilea cumpărător de gaze ruseşti după Germania. Un lucru şi important pentru Moscova îl reprezintă faptul că TurkStream ar urma să fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizând astfel o nouă rută de tranzit pentru gazele ruseşti.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.