Update articol:

General Mark Milley: Potenţialul de „conflict internaţional semnificativ” este în creştere; România, Polonia și țările baltice sunt „foarte dispuse” să găzduiască baze americane

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

Președintele șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, a declarat ieri,  în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei din Congres, că SUA ar trebui să stabilească baze militare permanente în Europa de Est, în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei. El a menționat că aliații România, Polonia și țările baltice sunt „foarte dispuse” să găzduiască baze americane. El a depus mărturie alături de secretarul Apărării Lloyd Austin. „Sfatul meu ar fi să creați baze permanente, dar să nu stați permanent”, a spus Milley.

Milley a mai spus că trebuie sprijinită stabilirea de baze permanente în Europa de Est, dar crede că forțele americane ar trebui să se rotească pentru a crea un factor de descurajare fără a suporta costurile pentru mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă din SUA este stabilită în străinătate.

„Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din Țările Baltice, Polonia sau România sau în altă parte, sunt foarte, foarte dispuși să stabilească baze permanente”, a spus Milley. „Le vor construi, vor plăti pentru ele, etc., pentru ca noi să le folosim prin rotație. Așadar, obțineți efectul prezenței permanente a forțelor, dar soldații, aviatorii sau pușcașii de marină nu sunt staționați permanent acolo timp de 2-3 ani.”

Mark Milley a mai spus că lumea devine din ce în ce mai instabilă și că „potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”.

Atît Mark Milley, cât şi secretarul Apărării Lloyd Austin au spus că amenințările atât din partea Rusiei, cât și din China rămân semnificative, în timp ce au apărat abordarea SUA asupra războiului și fluxul de arme pe care SUA îl trimite în Ucraina.

Milley a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii” în cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este „încurajator” să vedem cum lumea se adună în jurul Ucrainei.

„Invazia rusă a Ucrainei amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.

„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele care intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a adăugat Milley. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul de conflict internațional semnificativ crește, nu scade”.

Parlamentarii din ambele părți s-au concentrat la audiere asupra armelor care au fost furnizate Ucrainei, întrebând dacă se poate face mai mult, deoarece Ucraina a continuat să solicite capacități suplimentare.

„Una dintre cele mai mari întrebări pe care le vom avea în cadrul acestei comisii este: „Cum putem face mai mult?””, a declarat Adam Smith, un democrat al statului Washington, președintele serviciilor armate ale Camerei. „Cum ne putem asigura că facem absolut tot ce putem pentru a-i ajuta?”

Mai mulți republicani i-au întrebat pe Milley și Austin dacă SUA nu au eșuat în eforturile de a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace Ucraina.

„Cred că ideea de a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina, să-l descurajeze Statele Unite, ar fi necesitat angajamentul forțelor militare americane și cred că asta ar fi riscat un conflict armat cu Rusia, ceea ce cu siguranță nu aș fi sfătuit”, a mai spus Milley.

Generalul a remarcat că sancțiunile „au un istoric foarte slab de descurajare a agresiunii”, dar a spus că au reușit să impună Rusiei costuri semnificative pentru agresiunea sa.

„Obiectivul sancțiunilor este acela de a impune costuri semnificative dacă a invadat, acele costuri semnificative, sancțiunile în combinație cu controalele la export, distrug economia rusă”, a mai spus el.

Austin a adăugat că dacă SUA „ar angrena forțe în Ucraina pentru a lupta cu Putin, aceasta ar fi o altă poveste”. „Dar am luat decizia că nu vom face asta și am luat decizia din motivele corecte și susțin acele decizii”, a spus Austin, adăugând că nu vrea să speculeze cu privire la ceea ce liderii chinezi ar putea extrapola din ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în legătură cu Taiwan.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023