Update articol:

George Friedman: Misterul Rusiei – “Singura concluzie care trebuie trasă este că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina”

https://geopoliticalfutures.com/author/gfriedman/

Articol preluat din geopoliticalfutures.com, semnat George Friedman

George Friedman este un strateg recunoscut la nivel internațional în afaceri internaționale, fondatorul și președintele Geopolitical Futures.

 

Privind strategia Rusiei în Ucraina, și indirect față de Statele Unite, există un mister care pare să aibă un răspuns evident, dar care este greu de acceptat pur și simplu.

Moscova a început cu o desfășurare relativ lentă a forțelor de-a lungul graniței cu Ucraina. Părea să fie în măsură să invadeze Ucraina cu o opoziție minimă. În loc să atace, însă, Rusia s-a angajat într-o confruntare diplomatică cu Statele Unite, cerând ca Ucraina să nu fie admisă niciodată în NATO și ca NATO să-și limiteze desfășurarea de arme în Europa de Est.

Negociatorii ruși știau foarte bine că SUA nu vor fi niciodată de acord cu acești termeni. În primul rând, este o decizie a NATO, nu a Washingtonului. Pe de altă parte, membrii NATO din regiune se află la frontiera cea mai de est a alianței. Ei sunt cei mai expuși la potențialele acțiuni rusești, mai ales dacă Rusia preia controlul Ucrainei. Pe scurt, capitularea în fața cererilor rusești ar lăsa Europa de Est deschisă atacurilor rusești. Totuși, cel mai important pentru Washington este că credibilitatea sa ar fi foarte afectată, nu doar în Europa, ci și în întreaga lume. A le permite rușilor să forțeze Statele Unite să convină asupra relațiilor viitoare cu un stat suveran ar fi pur și simplu sortit eșecului. Consecințele ar fi globale și, nu degeaba, ar crea o criză politică în Statele Unite pe care administrația nu o poate gestiona.

Nu are sens ca Rusia să întârzie operațiunile militare, în timp ce face cereri despre care știa că vor fi respinse, mai ales că armata sa era deja desfășurată. De ce Rusia, dacă ar fi pe deplin angajată să intre și să ocupe Ucraina, ar acorda Occidentului timp să pregătească contramăsuri militare? Moscova înțelege că acțiunile sale vor fi văzute ca o amenințare, deoarece așa trebuiau să fie văzute. Înțelege că ar exista un răspuns, dar înțelege și că nu poate fi sigur care va fi răspunsul. Forțele aeriene și navale și armamentul antitanc, de exemplu, ar putea complica dramatic invazia.

O invazie a Ucrainei este dificilă în cele mai bune condiții. Țara are aproximativ dimensiunea Afganistanului, iar coordonarea unei operațiuni blindate complexe prezintă posibilităţi de eșec. Armata rusă nu a mai desfășurat o operațiune blindată din cel de-al Doilea Război Mondial, așa că trupele sunt lipsite de experiență. Minimizarea posibilității unei acumulări anti-ruse ar crește riscul operațiunii. Într-o operațiune de această amploare, atacul ar trebui făcut cât mai devreme. Așteptând, Rusia a crescut riscul de eșec.

Este posibil, așadar, ca Moscova să fi vrut să prezinte o propunere imposibilă în scopuri propagandistice. Dar valoarea opiniei publice mondiale în comparație cu o operațiune militară de succes este minimă. După o invazie, opinia publică va fi împotriva agresiunii ruse, indiferent de subtilitățile diplomatice. Valoarea opiniei publice, cu alte cuvinte, nu este suficientă.

Singura concluzie care trebuie trasă este că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina, așa cum a spus în repetate rânduri viceministrul de externe Serghei Riabkov. Având în vedere că Rusia nu a reușit să acționeze atunci când ar fi putut și, probabil, ar fi trebuit, mi se pare că ar fi trebuit să arate ceva. Pe de altă parte, am văzut rușii activi, deși mai subtil, în Belarus, Caucaz și Asia Centrală. Logica dictează că Rusia trebuie să-și reconstruiască zona tampon istorică și că Ucraina este esențială în acest sens. Moscova a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a crea o atmosferă de criză. Poate că avea informații despre că SUA și NATO își vor arunca cărțile. Dar SUA nu își permite să facă nimic. Amenințarea președintelui Joe Biden la adresa sistemului bancar rus este fie mult mai devastatoare decât pot înțelege eu, fie pur și simplu o acoperire pentru o acțiune militară. Așadar, în acest sens, SUA sunt și ele timide, dar nu chiar atât de confuze ca rușii.

Cea mai bună presupunere a mea este că rușii au stabilit negocierile cu cele mai extreme cerințe ca o strategie normală de negociere. Dar adevărul rămâne că forțele ruse sunt desfășurate, iar rezistența este întărită. Este posibil ca rușii să fie pur și simplu încrezători că forța lor este încă capabilă să câștige. Dar o regulă de război este să lovești cu avantaj maxim și să nu lași niciun avantaj. Regula diplomației este să faci o mulțime de amenințări înainte de a face o înțelegere. Momentan, este una sau cealaltă.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative