ANRE introduce o garanție pentru responsabilizarea investitorilor din domeniul producției de energie, mai ales din surse regenerabile, prin introducerea unei garanții de 5% din valoarea tarifului de racordare, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, adăugând: “Vrem mai mulți megawați racordați la rețele, nu mai mulți megawați pe hârtie”.
ANRE a adus modificări la Regulamentul de racordare. Ordinul ANRE nr 53 din 30 iulie 2024 a fost îndelung dezbătut. Astfel se setează noi reguli în ceea ce privește racordarea la rețelele de distribuție și la rețeaua de transport pentru noi capacități de producție cu putere instalată de 5 megawați, setează practic principiile pe bază de competiție, alocarea făcându- se de data aceasta în regim concurențial, a mai spus președintele ANRE.
De asemenea, introduce o garanție în ceea ce privește responsabilizarea investitorilor din domeniul producției de energie, mai ales din surse regenerabile, prin introducerea unei garanții de un cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare.
George Niculescu a mai declarat: “Așa cum am mai declarat public, sunt reguli care își doresc să stimuleze competiția între producători, își doresc să seteze pe bază de concurență această piață și, de asemenea, să introducă aceste garanții în vederea separării practic a dezvoltatorilor de proiecte care nu au decât ca scop dezvoltarea proiectelor și comercializarea lor de producătorii și dezvoltatorii care doresc într- adevăr să investească în partea de producție de energie electrică. Vrem, așa cum am declarat, mai mulți megawați racordați la rețele, nu mai mulți megawați pe hârtie”.
ANRE aprobă reguli noi privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 30.07.2024 Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispozițiile art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW. Prin această reglementare se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație.
Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se realizează de către operatorul de transport și de sistem.
Metodologia se aplică începând cu data de 01.01.2026 pentru:
– racordarea locurilor de producere/de consum și de producere cu/fără instalații de stocare noi, cu puterea instalată a instalațiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalațiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;
– acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situația amplasării la un loc de producere/de consum și de producere existent a unor instalații de producere a energiei electrice suplimentare/instalații de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;
– racordarea la un loc de consum existent a unor instalații de producere a energiei electrice/instalații de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.
Prin acest mecanism, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.
Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare și ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanției financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare.