Update articol:

George Niculescu: Ne dorim să vedem în România investiții KMG în diversificarea portofoliului și în noi capacități de producere de energie

George Niculescu şi Virgil Popescu au avut, recent, o intrevedere cu domnul Almasadam Satkaliyev, Președintele fondului de investiții din Kazakhstan Samruk-Kazyna.

Ne dorim să vedem investiții KMG International în diversificarea portofoliului pe care îl are în România și în noi capacități de producere de energie, ne-a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a participat recent la un eveniment economic româno-kazah, desfășurat recent la Astana.

Domnia sa ne-a explicat: “Investiția KazMunayGaz din România poate fi considerată o poveste de succes pentru Kazahstan, în procesul de expansiune al afacerilor în afara regiunii Asiei Centrale. Este un pas important pe care l-au făcut în Europa.

Rafinăria Petromidia de la Năvodari funcționează la capacitate maximă, au rezultate bune, iar managementul este unul cât se poate de corect.

Referitor la securitatea aprovizionării cu țiței, începând cu 6 decembrie de când intră în vigoare pachetul 6 de sancțiuni împotriva Federației Ruse care cuprinde și interzicerea importului de tițeiul rusesc, având în vedere că țițeiul exportat din Kazahstan este exceptat de la aceste sancțiuni, partea kazahă ne-a asigurat că nu vor fi, din punctul lor de vedere, probleme în aprovizionarea în continuare cu țiței a rafinăriei de la Petromidia care folosește 5 milioane de tone pe an.

Cred că toate investițiile viitoare ale KMG International, inclusiv ale Fondului Româno-Kazah, trebuie să se alineze tranziției energetice si vrem să vedem cât mai multe proiecte de investiții cu emisii scăzute de carbon.

Ar fi bine să vedem în planul de investiții al KMG International capacități regenerabile care au avantajul că se pot pune în funcțiune mult mai repede decât cele pe surse clasice.

În momentul de față, România are nevoie de investiții cât mai multe și cât mai rapide pentru consolidarea sistemului energetic național și a capacităților de producție, iar avantajul regenerabilelor este că se pot instala repede. Dacă un SSGT durează 4-5 ani pentru a fi finalizat, un proiect pe regenerabile poate fi terminat și într-un an, după ce ți-ai luat toate aprobările necesare.

Ne dorim să vedem investitii KMG International în diversificarea portofoliului pe care îl are în România și investiții în noi capacități de producere de energie care să țină cont și de ambițiile noastre în ceea ce privește tranziția energetică”.

Aflat recent în Kazahstan, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că autorităţile din Kazahstan vor acorda României tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol şi produse derivate.

Potrivit lui Virgil Popescu, România doreşte să extindă cooperarea cu Kazahstanul şi să acţioneze pentru consolidarea relaţiilor comerciale, investiţionale şi economice, în special prin încurajarea participării reciproce la investiţii în proiecte comune şi prin organizarea şi atragerea companiilor în forumuri de afaceri din ambele ţări, pentru promovarea climatului economic şi oportunităţi de cooperare.

La rândul său, directorul general al companiei KazMunayGas (KMG), Magzum Mirzagaliyev, l-a asigurat pe ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, că grupul kazah, acţionarul majoritar la KMG International, va continua să livreze petrol către rafinăria Petromidia, în regim normal: “Anul acesta se împlinesc 15 ani de când KazMunayGas a cumpărat Rompetrol, acum denumit KMG International. Această achiziţie şi investiţiile ulterioare în Rompetrol rămân cea mai mare investiţie de până acum a ţării noastre în afara graniţelor sale. Ne uităm atent la dezvoltarea Rompetrol şi privim aceste active ca având o importanţă strategică”.

Timp de 20 de ani, Kazahstanul şi-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră. Însă, în luna iulie a acestui an, un tribunal din Rusia a ameninţat să închidă oleoductul CPC, astfel că Guvernul kazah şi firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă.

* Virgil Popescu: “Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală”

În opinia lui Virgil Popescu, Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală – o poartă globală prin definiţie, care are potenţialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia şi Europa.

Volumul total al comerţului României cu Kazahstan a fost 1,8 miliarde dolari în primele şapte luni din 2022, în creştere cu 73% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Recent a avut loc cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică. România şi Republica Kazahstan au un istoric de peste 30 de ani de relaţii diplomatice.

Cu această ocazie, Virgil Popescu a avut o întâlnire de lucru şi cu Almassadam Satkaliev, preşedintele Holdingului CN Samruk-Kazyna, care include companii din sectoarele petrolului şi al gazelor, transporturilor şi logisticii, precum şi din industria chimică şi nuclerară, din sectorul metalelor, al energiei şi a sectorului imobiliar.

“Am discutat despre viitoare posibilităţi de consolidare a relaţiilor bilaterale şi comerciale, de investiţii în domeniul energiei, dar şi în industria chimică, farmaceutică, a materialelor plastice; electronică şi electrotehnică; agricultura şi industria alimentară şi altele”, a anunţat ministrul.

Samruk, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, este cel mai mare acţionar la JSC NC KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil.

KMG International, fostul Rompetrol Group, a fost cumpărat de KazMunayGas în 2007. KMGI deţine două rafinării în România, Petromidia şi Vega. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025