România este principalul partener al Kazahstanului în Europa
Pe măsură ce Europa se îndepărtează de petrolul rusesc, rolul Kazahstanului în satisfacerea nevoilor energetice ale UE a devenit și mai important. Cu resursele sale energetice vaste, Kazahstanul este pe cale să joace un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea cu petrol a Europei.
În prezent, peste 70% din exporturile de petrol ale Kazahstanului se îndreaptă către Uniunea Europeană, fiind al treilea mare furnizor non-OPEC al blocului. Kazahstanul este astfel un actor-cheie pe una dintre cele mai vitale piețe energetice din lume, deoarece UE se bazează în mare măsură pe surse externe pentru nevoile sale energetice.
Potrivit Eurostat, Kazahstan, Norvegia și SUA au fost principalii furnizori de energie ai Uniunii Europene. În primul trimestru al anului 2024, majoritatea importurilor de petrol ale UE au provenit din Statele Unite (17,1%), Norvegia (13,6%) și Kazahstan (10,9%).
În 2022, Uniunea Europeană şi Kazahstan au încheiat un parteneriat în domeniul energiei şi al materiilor prime. Acordul a urmărit să garanteze aprovizionarea cu anumite materii prime şi să dezvolte lanţuri valorice pentru hidrogen şi baterii produse în mod durabil.
* Ruta de transport a petrolului din Kazahstan către Europa
Kazahstanul transportă în principal petrol prin Rusia, prin intermediul oleoductului Caspian Pipeline Consortium (CPC). Din 2022, din cauza provocărilor geopolitice, Kazahstanul s-a confruntat periodic cu probleme legate de pomparea petrolului prin CPC. Acest lucru a determinat Kazahstanul să livreze, începând din 2023, o parte din petrol cu cisterne la Baku și mai departe în Europa prin oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), deși nu este vorba de volume mari, potrivit Astana Times.
În 2023, au fost transportate aproximativ 1,4 milioane de tone de petrol. În acest an, se preconizează că volumul va ajunge la aproape 1,8 milioane de tone. În conformitate cu acordul cu SOCAR, în 2025 Kazahstanul poate trimite 2,2 milioane de tone prin Marea Caspică prin BTC.
Până atunci, se preconizează că va fi soluționată problema, care nu a fost soluționată din 2022, privind utilizarea de către Kazahstan a oleoductului Baku-Supsa cu o capacitate de cinci milioane de tone pe an. Kazahstanul și-a declarat disponibilitatea de a furniza aproximativ trei milioane de tone de petrol pe an unui oleoduct care se întinde până la portul Georgia din Marea Neagră.
Kazahstanul ar putea trimite peste cinci milioane de tone de petrol anual prin Baku începând cu 2025. Spre comparație, peste 50 de milioane de tone de petrol kazah pe an trec prin CPC, care este puțin probabil din punct de vedere tehnic să depășească semnificativ această cifră.
- Exportul petrolului kazah pe piața din spațiul comunitar al UE
Într-un interviu acordat la începutul anului, Ministrul Energiei din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, a declarat că, în mod tradițional, petrolul kazah este exportat, în principal, pe piața din spațiul comunitar UE (Italia, Franța, Țările de Jos, România, Spania etc.).
“Rezultatele din 2023 au arătat că exportul de țiței kazah către țările Uniunii Europene a fost de 46,6 milioane de tone, în timp ce exportul total de țiței kazah se ridica la 70,5 milioane de tone sau 66% din totalul exportului de țiței din Kazahstan.
Kazahstanul continuă să se mențină în topul marilor exportatori de petrol către țările Uniunii Europene. Datele arată că Kazahstanul a exportat în 2021, în Europa, 49 de milioane de tone de țiței, iar în 2022 – 45 de milioane de tone, în 2023 – 52 de milioane de tone”, a spus oficialul kazah.
Republica Kazahstan este un furnizor de încredere pentru Europa, contribuind la securitatea energetică a acesteia. În acest context, există interes pentru extinderea cooperării.
În septembrie, presa internațională a scris că Kazahstanul este pregătit să își crească semnificativ exporturile de petrol către Germania, potrivit ministrului Energiei, Almasadam Satkaliev, care a spus că Germania a solicitat Kazahstanului să își dubleze livrările de petrol, ridicând obiectivul la 2,5 milioane de tone. La începutul lunii septembrie, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a exprimat disponibilitatea țării de a crește exporturile de petrol către Germania.
Această mișcare este în concordanță cu rolul Kazahstanului de partener energetic de încredere al Uniunii Europene, mai ales că Germania caută furnizori alternativi în urma embargoului impus de UE asupra importurilor de petrol rusesc.
În 2023, Kazahstanul a livrat aproape un milion de tone de petrol Germaniei prin conducta Druzhba, una dintre cele mai lungi conducte de petrol din lume.
Conducta Druzhba a fost crucială pentru stabilirea Kazahstanului ca actor-cheie pe piața europeană a petrolului. Kazahstanul a început să expedieze petrol către Germania în februarie 2023, în urma unui acord de tranzit între KazTransOil și transportatorul rus de petrol Transneft, care a fost finalizat în decembrie 2022. Până la sfârșitul anului, operatorul Karachaganak livrase 933.000 de tone de petrol, cu puțin sub cele 1,2 milioane de tone planificate.
KazMunayGas și-a prelungit între timp contractul de furnizare de petrol către Germania prin Druzhba până la sfârșitul anului 2024.
Importanța crescândă a Kazahstanului ca furnizor urmează deciziei Germaniei de a opri importurile de petrol rusesc prin conducta Druzhba la începutul anului 2023, ca răspuns la sancțiunile UE împotriva Rusiei după invazia Ucrainei în 2022.
- România este principalul partener al Kazahstanului în Europa
România este principalul partener al Kazahstanului în Europa, unde kazahii dețin KMG International Group (Rompetrol). Prin intermediul companiei naționale din Kazahstan (KazMunayGas), petrolul este livrat rafinăriilor din România, unde sunt rafinate produse petroliere, care ulterior sunt distribuite în regiune, atât prin benzinăriile Rompetrol, cât și cu ajutorul altor parteneri comerciali.
Statul român este partener în Rompetrol Rafinare alături de KMG/Rompetrol, cu o participație de 44,7% (Rompetrol Rafinare deține rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), precum și 20% în Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român.
KMG deține integral (100%) acțiunile KMG International N.V. (KMGI), achiziționate ca parte a implementării strategiei pe termen lung a Guvernului Republicii Kazahstan, care vizează extinderea prezenței pe piețele europene.
KMGI este un grup important, cu o structură complexă pe mai multe niveluri, care activează în linii de business precum comerț și logistică, procesarea țițeiului și petrochimie (rafinăriile Petromidia și Vega, complexul petrochimic), downstream/retail prin stații de carburanți, dar și servicii industriale. În total, sunt 24 de companii care operează în țări precum România, Elveția, Bulgaria, Georgia, Moldova și Turcia (excluzând 49% din compania Rompetrol-Franța). De la achiziționarea grupului Rompetrol, KMGI este activă pe piața europeană, procesând și comercializând produse petroliere pe bază de petrol din Kazahstan.
Ministrul energiei din Kazahstan a declarat: “În ciuda situației geopolitice complicate din Europa, KMG continuă să fie unul dintre jucătorii cheie de pe piața românească și furnizează anual până la 4 milioane de tone de materii prime pentru Rafinăria Petromidia.
Perspectivele viitoare pentru dezvoltarea afacerilor în Europa vor depinde de climatul investițional”.