Update articol:

Opinie George Tuţă: Când doi se ceartă, cetățeanul pierde

Atunci când o părere e auzită de suficient de multe ori în spațiul public, avem tendința să nu o mai analizăm și încet, încet, devine acceptată la nivel de societate. E un mecanism care ne simplifică viața, pentru că între trafic, muncă, ședința cu părinții și cumpărături, nu mai avem timp să filtrăm orice citim și auzim.

“Au reușit în business fără contracte cu statul, bravo lor!” e una dintre aceste păreri, care e perpetuată inclusiv de unii politicieni chiar din aparatul de stat. Dar ce sunt contractele cu statul dacă nu un mod de a presta servicii de calitate direct pentru cetățeni? Cum pot companiile care investesc în mod constant în tehnologii și procese să contribuie și mai mult în societate dacă nu prin proiecte care au impact asupra nivelului de trai al unei comunități?

Comisia Europeană a publicat săptămâna aceasta ediția din 2021 a European Innovation Scoreboard. Suntem “ultimii inovatori ai Europei”, la fel ca anul trecut, iar pe baza indicilor, una dintre concluzii este că statul și mediul de afaceri nu se prea înțeleg.

„Suntem oricum ultimii la multe capitole în UE” este o altă părere care se menține vie și care întreține lipsa de acțiune și automat încetinește posibilitatea progresului economic și social. Dar capitolul inovare nu e unul oarecare. Într-un moment în care avantajul competitiv al forței de muncă ieftine din IT pare că începe să se piardă, inovarea este șansa nostră în următorii 10 ani.

Însă după cum arată și Scoreboardul, nu poate exista inovare fără cooperare între stat și privat. Și ca în orice relație, fiecare parte trebuie să fie activă pentru ca lucrurile să meargă bine. E nevoie de o administrație care să înțeleagă nevoile cetățenilor și să apeleze la companii care au expertiza și capacitatea de implementare pentru a rezolva aceste nevoi. Totodată, e nevoie de antreprenori care să fie activi în ceea ce privește lucratul cu statul, să se înscrie în licitații, să fie deschiși la oportunități.

Singura cale către o expansiune sănătoasă a economiei, către o Românie inovativă, este colaborarea. Pentru că atunci când statul și privatul se ceartă, în final tot cetățeanul pierde.

George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Unicredit Bank 2022 (UCB22) (27/06/2022)

Plata cupon nr. 10 si rambursare principal

AAGES S.A. (AAG) (27/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20-24.06.2022

MedLife S.A. (M) (27/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20-24 iunie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (27/06/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 20-24.06.2022