Update articol:

George Tuţă: Locul 3 ocupat de România în topul celor mai bune ţări pentru telemuncă poate deschide dialogul pentru întoarcerea românilor acasă

România se află pe locul 3 la nivel mondial, în topul celor mai bune ţări pentru telemuncă, conform clasamentului Digital Nomad Index, realizat de compania Circleloop, după Canada şi Marea Britanie.

În realizarea clasamentului s-a ținut cont de 8 factori, printre care viteza și costul internetului, prețul chiriilor și indicele fericirii populației.

La capitolul internet, România eclipsează marea majoritate a țărilor dezvoltate, fiind depășită doar de Singapore și Hong Kong. Puncte în plus am primit și pentru costul relativ ieftin de trai. În țara noastră, chiria medie pentru un apartament cu două camere a fost estimată la €325, sumă care ne plasează pe locul 65 în topul descendent al prețului chiriei.

Deși este încântător să ne vedem țara pe podiumul unui astfel de clasament, trebuie să ținem cont și de faptul că, în ceea ce privește Indicele de Fericire al populației, ne aflăm pe o modestă poziție 43. Acest indice este măsurat prin chestionare adresate cetățenilor, care, pe o scară de la 0 la 10, declară cât de satisfăcuți sunt de traiul pe care îl au.

Sigur, putem purta lungi dezbateri despre cât de relevante sunt aceste statistici, însă milioanele de români plecați în Occident în speranța unei vieți mai bune ne confirmă adevărul tragic că românii nu își găsesc împlinirea acasă. Din exterior, România poate părea o destinație exotică de lucru. Cu toate astea, nenumărate exemple de minți sclipitoare au decis că țara nu are ce să le ofere în comparație cu alte țări mai dezvoltate. Plecarea lor ne costă, pe toți, ca societate.

Scopul acestui clasament este acela de a-i inspira pe cei în căutarea unei aventuri să exploreze noi destinații unde să locuiască și de unde să lucreze. În cazul nostru, însă, poate deschide dialogul ce privește întoarcerea diasporei în țară. Mulți dintre cei care au slujbe de birou lucrează de acasă pe perioadă nedefinită. Asta înseamnă că pot lucra de oriunde, chiar și din România.

Cu banii câștigați în afară îți poți permite mult mai multe aici, inclusiv economii mai mari. Astfel, măcar o parte din cei plecați s-ar putea întoarce la viața alături de familie, fără a fi nevoie să facă compromisuri financiare. Pentru ei, aș spune că România ocupă locul 1 în top.

Economia post-pandemie cu siguranță va avea o componentă de lucrat de la mama de-acasă.

Autor: George Tuţă, Deputat PNL de Ilfov

BVB | Știri BVB

CEMACON SA (CEON) (21/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/01/2022)

Informare material AGOA din data de 25/28.02.2022

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/01/2022)

Incetare contract de munca ofiter de conformitate

BRK Dow Turbo Long 34750 (BKDOWTLD2) (21/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 25 Ianuarie 2022

AEROSTAR S.A. (ARS) (21/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014