Update articol:

Georgian Pop, Deputat PSD: Transgaz este singura companie care a realizat în anul 2020 proiecte relevante in sectorul energetic

Resursele energetice naționale reprezintă unul dintre avantajele competitive majore de care dispune economia românească. Sunt puține state în regiune care posedă resurse energetice variate cum există în România. De aceea și dependența de importuri este una relativ scăzută pentru țara noastră. Totodată, pe termen mediu și lung, resursele energetice constituie unul dintre motoarele principale de dezvoltare economică și socială.

Principala problemă este slaba performanță a actualului guvern în promovarea unor proiecte energetice cu potențial ridicat.  Strategia europeană în domeniu promovează obiective ambițioase din punctul de vedere al tranziției spre energie nepoluantă. Din această perspectivă, lipsa unor proiecte concrete, finanțabile din fondurile europene dedicate tranziției energetice reprezintă o contraperformanță notabilă a actualei guvernări.

Cum gazul natural reprezintă un combustibil de tranziție, acceptat la nivel european, ne-am fi așteptat ca proiectele offshore de exploatare a gazului din Marea Neagră să devină o prioritate pentru actualul Guvern. Din pacate, doar promisiuni electorale ale actualului Guvern, niciun pas concret pentru demararea acestui proiect. Astfel, anul 2020 a fost un an ratat pentru demararea proiect energetic de exploatare a gazelor off shore din Marea Neagră, de natură să stimuleze economia românească și să contribuie, semnificativ, la securitatea energetică.

Singura veste bună vine de la o companie publică: Transgaz. Atât lucrările la gazoductul BRUA, cu perspectiva reală a finalizării în acest an, cât și interconectarea cu Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, reprezintă singurele certitudini dintr-un an 2020 al șanselor irosite de actualul guvern pentru proiecte energetice semnificative: nuclear, hidro, gaz natural etc.

Ambele proiecte energetice, BRUA și interconectarea cu Republica Moldova, au valențe atât energetice cât și geopolitice certe.

BRUA va întări semnificativ securitatea energetică a României. Concret, BRUA va face legătura atât între terminalul Baumgarten din Austria și conducta TAP, care va aduce înspre Europa gaze din Azerbaidjan cât și legătura cu terminalele de LNG din nordul Greciei. Oricine privește harta liniilor de transport a gazului natural la nivel European și regional va întelege importanța strategica a BRUA pentru securitatea energetică a României.

Conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău, finalizată în acest an de Transgaz,  va permite Republicii Moldova (dependentă în procent de 90% de importurile de energie)  să își diversifice sursele de energie și să elimine dependența totală de importurile de gaz din Rusia. Față de celebrele “ poduri de flori”, emblematice pentru ultimii 30 de ani, Transgaz realizează un proiect concret, de anvergură, cu valențe geopolitice efective pentru Republica Moldova.

 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020