Update articol:
Cel mai puternic apel pentru autonomia financiară și monetară a UE față de SUA

Germania dorește un sistem global de plăți, independent de SUA

Heiko Maas

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a solicitat crearea unui nou sistem de plăți independent de SUA, care să permită Bruxelles-ului să fie independent de Washington în operațiunile sale financiare și care să reprezinte un mijloc de salvare a acordului nuclear dintre Iran și Vest.

Maas a spus, în cotidianul german Handelsblatt, citat de zerohedge.com: “Europa nu ar trebui să permită SUA să acționeze peste capul nostru și pe cheltuiala noastră. Din acest motiv este esențial să consolidăm autonomia europeană prin stabilirea de canale de plată independente de SUA, crearea unui Fond Monetar European și construirea unui sistem independent Swift”.

Maas a mai declarat că este esențial pentru Europa să mențină acordul cu Iranul. “Fiecare zi în care acordul continuă să existe este mai bună decât criza extrem de explozivă care altfel amenință Orientul Mijlociu”.

Swift, o rețea globală de plăți, cu baza în Belgia, permite instituțiilor financiare din întreaga lume să trimită și să primească informații despre tranzacțiile financiare. Managementul sistemului susține că Swift este neutru și independent din punct de vedere politic, deși a fost folosit în trecut pentru a bloca tranzacțiile și pentru a aplica sancțiunile SUA împotriva unor țări, în special a Iranului. În 2012, ziarul danez Berlingske a scris că autoritățile americane au reușit să oprească de transferul de bani de la un om de afaceri danez către o bancă germană pentru un lot de trabucuri cubaneze sancționate de SUA. Tranzacția a fost făcută în dolari americani, ceea ce a permis Washingtonului să o blocheze.

Potrivit lui Thorsten Benner, director al Institutului Global pentru Politici Publice, un think-tank din Berlin, intervenția lui Maas a fost “cel mai puternic apel pentru autonomia financiară și monetară a UE față de SUA”.

Articolul ministrului german de externe scoate în evidență profunzimea dilemei cu care se confruntă politicienii europeni, care se luptă să mențină înțelegerea cu Iranul în viață, în timp ce se confruntă cu incidența sancțiunilor SUA impuse de Donald Trump împotriva companiilor care fac afaceri cu Teheranul.

De asemenea, Maas a cerut crearea unui “parteneriat echilibrat” cu SUA, în care europenii să umple golurile rămase acolo unde SUA s-au retras din lume. Europa trebuie, a spus el, “să constituie o contrapondere atunci când SUA încalcă linii roșii”.

Avertizarea strictă a lui Maas împotriva dominației SUA asupra plăților globale vine în contextul în care relațiile dintre Germania și SUA sunt în cea mai proastă stare din ulitimele decenii. Trump a criticat Berlinul cu privire la excedentul său comercial mare, la cheltuielile sale militare relativ scăzute și la sprijinul pentru Nord Stream 2, o nouă conductă de gaze care va aduce direct gazul rusesc în Germania.

Între timp, Berlinul a privit cu dezamăgire cum Trump a retras SUA din  acordul cu Iranul și tratatul privind clima de la Paris, a impus tarife de import pentru oțelul și aluminiul din UE și părea că pune la îndoială angajamentul american față de NATO.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (18/01/2021)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 23 ian - 22 feb 2021

STK EMERGENT (STK) (18/01/2021)

Schimbare denumire administrator STK Emergent