Update articol:

Germania rezistă presiunii intense privind trimiterea tancurilor pentru Ucraina, spunând că „situația nu s-a schimbat” – CNBC

Germania Sursa foto: Pixabay
  • Germania a refuzat din nou să se angajeze să trimită tancuri în Ucraina, în ciuda presiunii internaționale crescânde.

  • Ucraina a pledat de multe ori pentru  primirea de tancuri din vestul aliat, pentru a contracara invazia rusă în curs.

  • Un summit al apărării de vineri nu a reușit să convină referitor la trimiterea de tancuri germane către Ucraina.

 

Germania a refuzat din nou să se angajeze să trimită în Ucraina tancuri de fabricație germană, în ciuda presiunii internaţionale intense, potrivit CNBC.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că nu a avut loc nicio schimbare în poziția Berlinului cu privire la posibilitatea de a permite trimiterea tancurilor Leopard 2, de fabricație germană, în Ucraina, sau de a permite altor țări care dispun de tancuri de fabricație germană să-și trimită unitățile la Kiev. El a adăugat că guvernul trebuie încă să evalueze situația.

„Pot să vă spun că nu există informații noi aici, situația nu s-a schimbat și ne pregătim decizia, care va veni foarte curând”, a spus el la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a menționat că Berlinul se uită nu numai la inventarul și stocurile din industrie, ci și la compatibilitatea tancurilor sale pentru luptă în Ucraina, precum și la problemele legate de logistica aprovizionării și întreținerii.

Conștient de faptul că reticența Berlinului față de trimiterea de tancuri a atras critici pe scară largă, Pistorius a insistat că Germania este unul dintre cei mai importanți susținători militari ai Ucrainei, în afară de SUA și Marea Britanie, și că acest lucru a fost „deseori uitat în discuția publică”.

Ultimele comentarii de la Berlin vin după luni de presiune asupra guvernului german pentru a oferi Ucrainei câteva dintre tancurile sale Leopard 2 sau pentru a le permite aliaților să-și exporte propriile tancuri de luptă fabricate în Germania în țara sfâșiată de război.

Un summit al apărării, vinerea trecută, la baza aeriană Ramstein, nu a reușit să ajungă la un acord privind tancurile pentru Kiev și, până acum, doar Marea Britanie s-a angajat să trimită 14 dintre propriile tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Marți, Jens Stoltenberg, şeful NATO, a încercat să apere Germania de criticile inevitabile în urma acestui ultim refuz de a trimite tancuri, spunând că este „încrezător că vom avea o soluție în curând”.

El a remarcat că războiul a ajuns la un „moment crucial” și că aliații „trebuie să furnizeze Ucrainei unități mai grele. Și trebuie să o facem mai repede.”

Kievul a implorat de luni de zile aliații săi pentru a trimite tancuri, despre care spune că ar putea fi decisive în rezultatul războiului.

Surse au declarat că Germania nu vrea să-și trimită propriile tancuri decât dacă SUA își livrează propriile vehicule Abrams. Washingtonul a refuzat orice angajament, spunând că doar antrenamentul pentru întreținerea și operarea tancurilor ar necesita luni de zile.

Ministrul german al Apărării, Pistorius, a insistat marți că nu a existat nicio dezbinare între Berlin și aliații săi, spunând: „Există unii parteneri care încă își evaluează deciziile, iar alții vor să meargă puțin mai repede, dar nu suntem neuniți”.

Frustrarea aliaților

În ciuda asigurărilor Germaniei, aliații Kievului au devenit frustrați de reticența Berlinului față de tancuri.

Sâmbătă, statele baltice Estonia, Letonia și Lituania au emis o declarație comună pentru ca Germania „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”. Polonia și Finlanda și-au exprimat intenţia în mod repetat că sunt pregătite să furnizeze unități Leopard 2, Reuters raportând că premierul polonez Mateusz Morawiecki a semnalat luni că Varșovia ar putea face acest lucru fără aprobarea Berlinului.

APCE: Ministrul german de externe Annalena Barebock face faţă întrebărilor despre tancurile Leopard pentru Ucraina

Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, i-a cerut marţi ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, să răspundă “da sau nu” la întrebarea dacă Berlinul va primite reexportul în Ucraina al tancurilor Leopard 2, informează AFP.

“Consiliul Europei se ocupă cu pacea şi justiţia, ceea ce este foarte important, dar astăzi pacea şi justiţia au un nume: Leopard. De aceea, vă rog să ne spuneţi clar: da sau nu, şi când va da Germania undă verde livrării de blindate de fabricaţie germană, pe care Kievul le cere insistent pentru a rezista agresiunii ruse”, a spus parlamentarul.

Şefa diplomaţiei germane a răspuns că “înţelege întrebarea”, dar “pacea nu se bazează doar pe tancuri, chiar dacă acestea sunt un punct crucial, şi de aceea dezbatem intens, inclusiv în cadrul guvernului din care fac parte”. Ea a adăugat că “răspunsul nu este simplu”, iar trimiterea tancurilor nu va putea “din păcate” să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc.

Baerbock a recunoscut că Ucraina are “evident” nevoie de mai multe echipamente militare pentru a se apăra – tancuri, sisteme antiaeriene, muniţii.

Interpelată pe aceeaşi temă şi de un parlamentar britanic, ea a replicat că “dacă ne arătăm unii pe alţii cu degetul nu vom aduce pacea în Ucraina”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023