Update articol:

Germania: Universitatea Hamburg îşi încheie colaborarea cu Institutul Confucius, din cauza “schimbării politicii chineze în ceea ce priveşte ştiinţa”

germania Sursa foto: Pixabay

Universitatea din Hamburg îşi va încheia colaborarea cu Institutul Confucius, organismul chinez care se ocupă cu activităţi de promovare culturală, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

“Sediul central al Institutelor Confucius a fost informat despre intenţia de a pune capăt acordului de cooperare încheiat în 2007”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al comitetului executiv al universităţii germane.

Totodată, universitatea şi-a încheiat calitatea de membru al Institutului Confucius în asociaţia din cadrul Universităţii din Hamburg, decizie care va intra în vigoare la 31 decembrie.
Institutul Confucius din Hamburg a fost creat prin ambele acorduri.

Ca justificare a încheierii acestei cooperări, comitetul executiv al universităţii din Hamburg a menţionat “schimbarea politicii chineze în ceea ce priveşte ştiinţa”. Un exemplu în acest sens este eliminarea clauzelor referitoare la libertatea ştiinţifică din principiile directoare ale multor universităţi chineze.

Potrivit comitetului executiv, un rol în luarea acestei decizii l-au avut şi recomandările Conferinţei rectorilor universitari (HRK) şi ale Asociaţiei germane pentru studii chineze (DVCS).

Anterior, ziarul Die Welt a informat că universitatea din Hamburg nu mai dorea să îşi asume riscul de a fi influenţată în mod necorespunzător de China şi nici să mai fie martora scurgerii de cunoştinţe. Comitetul executiv al universităţii nu a confirmat motivele prezentate în articolul din Die Welt din cauza “unei eventuale dispute legale ulterioare”.

În Germania există mai multe Institute Confucius, majoritatea pe lângă universităţi.

Anul trecut, Partidul Liber Democrat (FDP), aflat în opoziţie, a avertizat în Bundestag asupra riscului pe care îl reprezintă influenţa Chinei asupra universităţilor germane prin intermediul Institutelor Confucius.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (25/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/01/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 ianuarie 2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (25/01/2021)

Document informare - alocare actiuni BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (25/01/2021)

Autorizare ASF - Schimbare in conducerea executiva a administratorului SIF4