Germanii critică planul guvernului de a interzice cazanele pe petrol și gaz și de a le înlocui cu pompe de căldură, argumentând că se întâmplă prea repede și va costa mulți bani, potrivit oilprice.com.
Germania vrea să devină zero net până în 2045. În acest scop, guvernul a anunțat recent că va interzice cazanele care funcționează cu combustibili fosili, forțând efectiv oamenii să treacă la pompele de căldură ca singură opțiune suficient de verde pentru persoanele care nu au acces la termoficare.
Costul interdicției este estimat la peste 9 miliarde de euro, sau 10 miliarde de dolari, anual până în 2028. După aceea, potrivit guvernului Scholz, costurile vor scădea aproape la jumătate datorită creșterii producției de pompe de căldură și a extinderii capacității eoliene și solare.
Guvernul oferă ajutor financiar gospodăriilor, în valoare de 30% din costul schimbării, dar germanii par să nu fie deosebit de atrași de această ofertă.
Oamenii sunt revoltați și furioși”, a declarat Petra Uertz de la Residential Property Association pentru Financial Times. „Nu pot înțelege de ce trebuie să se întâmple așa de repede.”
„Această lege afectează 66 de milioane de germani”. . . și există o neliniște enormă”, potrivit lui Marie-Agnes Strack-Zimmermann, un deputat senior din Partidul Liber Democrat (FDP).
FDP este unul dintre cele trei partide din guvernul de coaliție condus de Olaf Scholz și nu este un fan al interzicerii cazanelor pe gaz.
Nu ar trebui să legăm asta de o anumită dată, există lucruri care trebuie schimbate mai întâi”, a declarat Strack-Zimmermann presei germane, spunând că insistența Partidului Verzilor de a adopta interdicția ca lege înainte de vacanța de vară a fost absurdă.
Interdicția a declanșat şi o creștere a cererii de cazane pe gaz – va intra în vigoare abia din ianuarie anul viitor, așa că, dacă oamenii instalează cazane înainte de sfârșitul acestui an, pot continua să le folosească.