Update articol:

Ghimob: noul malware bancar vizează utilizatorii de telefonie mobilă din întreagă lume

Kaspersk, Atacatorii cibernetici

Când au monitorizat o campanie Windows de la grupul Guildma, cercetătorii Kaspersky au găsit adrese URL care distribuiau nu numai un fișier .ZIP rău intenționat pentru Windows, ci și un fișier periculos care părea a fi un program de descărcare pentru instalarea Ghimob – un nou troian bancar. După infiltrarea în modul de accesibilitate, Ghimob poate câștigă persistența și poate dezactiva opțiunea de dezinstalare manuală, captura date, manipula conținutul ecranului și poate oferi control complet, de la distanță, actorilor din spatele acestuia. Potrivit experților, dezvoltatorii acestui troian mobil tipic, de acces la distanță (RAȚ) sunt foarte concentrați asupra utilizatorilor din Brazilia, dar au planuri mari de extindere pe tot globul. Campania este încă activă.

Guildma, un grup de atacatori cibernetici care face parte din seria Tétrade, cunoscut pentru activitățile sale dăunătoare scalabile atât în ​​America Latină, cât și în alte părți ale lumii, a lucrat activ la noi tehnici, dezvoltând programe malware și vizând victime noi.

Nouă să creație – troianul bancar Ghimob – atrage victimele să instaleze fișierul rău intenționat printr-un e-mail care sugerează că persoană care îl primește are un fel de datorie. E-mailul include, de asemenea, un link care să fie accesat de victima pentru a putea află mai multe informații. Odată ce RAȚ-ul este instalat, malware-ul trimite un mesaj despre infecția reușită către serverul sau. Mesajul include modelul de telefon, dacă are sau nu activată blocarea ecranului și o lista a tuturor aplicațiilor instalate pe care malware-ul le poate afecta. În total, Ghimob poate spiona 153 de aplicații mobile, în principal de la bănci, companii fintech, criptomonede și schimburi.

Când vine vorba despre funcții, Ghimob este un spion în buzunarul victimei. Dezvoltatorii pot accesa de la distanță dispozitivul infectat, și pot fraudă folosind smartphone-ul proprietarului, pentru a evita identificarea dispozitivelor lor și a eluda măsurile de securitate implementate de instituțiile financiare și de sistemele lor antifraudă. Chiar dacă utilizatorul folosește un sistem de blocare a ecranului, Ghimob este capabil să îl înregistreze și să îl redea pentru a debloca dispozitivul. Când dezvoltatorii sunt gata să efectueze o tranzacție frauduloasă, pot introduce o suprapunere pe ecran, o imagine neagră, sau pot deschide unele site-uri web pe întregul ecran. Apoi, în timp ce utilizatorul se uită la acel ecran, dezvoltatorii efectuează tranzacția frauduloasă în fundal, utilizând aplicația financiară deja deschisă sau conectată, care rulează pe dispozitiv.

Statisticile Kaspersky arată că, în afară de Brazilia, obiectivele de extindere ale Ghimob au în vizor Paraguay, Peru, Portugalia, Germania, Angola și Mozambic.

„Dorința atacatorilor cibernetici din America Latină de a crea un troian bancar mobil cu acoperire mondială are o istorie lungă. Am văzut deja Basbanke, apoi BRață, dar ambele erau concentrate puternic pe piață braziliană. Ghimob este primul troian brazilian de servicii de telefonie mobilă pregătit pentru expansiune internațională. Credem că această nouă campanie ar putea fi legată de Guildma, responsabil pentru un binecunoscut troian bancar brazilian, din mai multe motive, dar în principal pentru că au aceeași infrastructură. Recomandăm instituțiilor financiare să urmărească aceste amenințări îndeaproape, îmbunătățind în același timp procesele de autentificare, sporind tehnologia antifraudă și colectând informații despre amenințări și încercând să înțeleagă și să atenueze toate riscurile acestei noi familii RAȚ mobile”, comentează Fabio Assolini, expert în securitate la Kaspersky.

Produsele Kaspersky detectează nouă familie că Trojan-Banker.AndroidOS.Ghimob.

 

 

 

BVBStiri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (22/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 14.06-18.06.2021

MedLife S.A. (M) (22/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 14-18 iunie 2021

OMV PETROM S.A. (SNP) (22/06/2021)

OMV Petrom intra pe piata de comercializare a gazelor naturale lichefiate

BRK Dow Turbo Long 33150 (BKDOWTLC2) (22/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 22 si 23 Iunie 2021

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (22/06/2021)

Hotarare CA - constituirea comitetelor consultative