Update articol:

Ghinea şi Hunor, la cuţite din cauza programului de investiții “Anghel Saligny” 

Ghinea Sursa foto: Facebook

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, aseară la Digi24, că alături de USR PLUS s-a opus actualei forme a programului de investiții “Anghel Saligny”. 

“A aduce bani pentru comunități nu înseamnă că e ceva bine în sine, dacă aduce bani într-un mod greșit. De ce nu lăsăm bani primarilor? Pentru că, pe de o parte, statul central – discuția asta nu am avut-o – ia bani care ar putea foarte bine să rămână la primari, primarii nu au bani să-și facă bugetele de investiții și apoi vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea, care acum se plimbă de la unul la altul, și zice: îți dau ție, îți dau ție, îți dau ție”, a spus Cristian Ghinea, explicând: „USR PLUS a spus: nu putem să aprobăm ceea ce criticam acum 3 ani. Haideți să facem, dacă vreți chestia asta și dacă avem spațiu bugetar – că asta e altă chestiune, de câte ori are propuneri USR PLUS, nu sunt bani, dar când e vorba de Anghel Saligny, PNDL3, sunt bani. Brusc, s-au găsit 50 de miliarde de lei în buget”.

Întrebat în legătură cu afirmația despre „pixul lui Dragnea”, ministrul a răspuns: „De aceea e așa de sexy această chestiune, pentru că fiecare poate spune: votează-mă pe mine și o să-ți dau bani. Vrem garanții că nu se întâmplă asta, că, de pildă, va fi și o cofinanțare locală la acest program”, a adăugat ministrul. „Ar trebui lăsați mai mulți bani la primari. Poate că așa primarii nu vor mai sta cu căciula întinsă la Guvern”, a mai spus Ghinea.

Vicepremierul Kelemen Hunor a reacționat, marți seara, la Digi24, în urma declarației pe care a făcut-o Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, precizând că “domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru”.

“Eu cred că domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru. Şi pixul cui se plimbă în mâna lui Ghinea. E o abordare total greșită. Ieri am avut o discuție în coaliție, au cerut niște lămuriri colegii din USR PLUS, au venit cu niște propuneri de bun simț și acele propuneri vor fi incluse în OUG. Dar să pui la îndoială necesitatea investițiilor în UAT-uri, pentru comunitățile locale, spunând că a făcut nu știu cine, nu știu ce și în ce pix a stat în alt Guvern o astfel de dezvoltare, program, proiect, este cam mult”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.

  • Dragu: Nu ne dorim un nou PNDL; în precedentele au fost multe derapaje

 

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, propune o serie de criterii pentru accesul la proiectul de investiţii locale “Anghel Saligny” şi subliniază că USR PLUS nu îşi doreşte “un nou PNDL”, ci proiectul “Anghel Saligny”, pentru că în PNDL 1 şi PNDL 2 au existat “foarte multe derapaje”.

“Exact asta noi nu ne dorim, un nou PNDL, pentru că ştim că aceste programe au adus investiţii la nivel local şi au dus la creşterea standardului de viaţă în anumite zone, dar au deschis şi multe pungi. Sunt şi firme de casă, de partid care au avut acces la aceste resurse. Ştim foarte bine că au existat toalete cu 80.000 de euro şi becuri cu 2.000 de euro bucata sau terenuri de fotbal în pantă sau cu un mare pom în mijlocul terenului. Au fost foarte multe derapaje. Noi vrem să avem grijă de banii cetăţenilor români şi vrem ca investiţiile să fie făcute cu logică”, a declarat Anca Dragu, marţi, la Senat.

Dragu consideră că responsabilitatea pentru proiectul “Anghel Saligny” trebuie să aparţină Guvernului, nu doar Ministerului Dezvoltării.

“Eu cred că ar trebui să fie mai multe ministere implicate – de exemplu, ministerul Energiei. Asta ar creşte responsabilitatea şi ar fi în conceptul acesta de transparenţă şi de eficienţă a folosirii banului public. (…) Avem nevoie de criterii, de transparenţă totală, de o platformă care să monitorizeze proiectele, avem nevoie de standarde de cost, dar şi standarde de calitate, pentru că degeaba faci un pod ieftin dacă el se şi rupe la prima folosire. Avem nevoie de criterii de alocare a resurselor financiare pe măsură ce se derulează un proiect de investiţii. Ştim că de multe ori proiectele încep şi nu mai pot fi terminate pentru că nu mai sunt bani”, a afirmat Dragu.

Potrivit Ancăi Dragu, în program pot fi incluse proiecte care să vizeze masa caldă în şcoli şi acces la internet pentru toată lumea.

“Ne putem gândi şi la alte domenii în care programul să se aplice: includerea masei calde în şcoli sau acces la internet pentru toată lumea ar însemna şi acces la telemedicină. Este un alt element care ar creşte standardul de viaţă al românilor”.

Guvernul a dezbătut săptămâna trecută,  în primă lectură, programul naţional de investiţii “Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin şase ani, a anunțat premierul Florin Cîţu.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative