Update articol:

Giganții petrolieri Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips – contestați în legătură cu practicile fiscale „secrete”; Profituri în al treilea trimestru de peste 35 de miliarde de dolari

Sursa Pixabay
  • Oxfam a depus luni rezoluții ale acționarilor împotriva giganților petrolieri americani Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips.

  • Organizația internațională a declarat că practicile fiscale ale companiilor subminează interesul publicului pentru un sistem fiscal echitabil.

  • „Dacă proiectele de petrol și gaze reduc sărăcia, de ce să ascundeți cifrele?” a spus Daniel Mulé, responsabil de politici pentru industriile extractive și taxe la Oxfam America.

  • Împreună, Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips au raportat profituri în al treilea trimestru de peste 35 de miliarde de dolari.

 

Oxfam a depus luni rezoluţii ale acţionarilor împotriva giganţilor petrolieri americani Exxon Mobil, Chevron şi ConocoPhillips, declarând că lipsa de transparenţă cu privire la practicile lor fiscale globale prezintă un risc material pentru investitorii pe termen lung, transmite CNBC.

Organizaţia internaţională de caritate a declarat că practicile fiscale ale companiilor subminează interesul publicului pentru un sistem fiscal echitabil – în special în ţările din sud, ”cu cele mai mari nevoi de venituri fiscale”.

”Declaraţiile fiscale sumare ale Exxon, Chevron şi ConocoPhillips lasă investitorii, grupurile de supraveghere şi publicul larg în întuneric cu privire la practicile fiscale secrete ale companiilor”, a declarat Daniel Mulé, responsabil de politici pentru industriile extractive şi impozite la Oxfam America, într-un comunicat.

Chevron, Exxon Mobil și ConocoPhillips nu au fost imediat disponibile pentru a comenta atunci când au fost contactate de CNBC.

Acţiunea vine pe fondul unui impuls mai amplu pentru o mai mare transparenţă fiscală din partea marilor corporaţii, în special pe măsură ce oamenii din întreaga lume simt presiunea unei crize a costului vieţii.

Marile grupuri petroliere au fost criticate în mod repetat pentru operaţiunile lor fiscale globale. Şi, în ultimele luni, giganţii energetici s-au confruntat cu solicitări tot mai mari pentru o taxă excepţională, după ce au înregistrat profituri record, datorită creşterii preţului petrolului şi gazelor în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Dacă proiectele de petrol și gaze reduc sărăcia, de ce să ascundeți cifrele?
Daniel Mulé

Vorbind la sfârșitul lunii trecute, președintele american Joe Biden a amenințat că va aplica impozite mai mari pe profiturile companiilor petroliere dacă giganții din industrie nu lucrează pentru a reduce prețul gazelor, acuzând giganții energetici c[ sunt „profitori  de război”.

”Profiturile record ale companiilor petroliere de astăzi nu se datorează faptului că fac ceva nou sau inovator. Profiturile lor sunt un câştig de război, profitul din conflictul brutal care devastează Ucraina şi răneşte zeci de milioane de oameni de pe tot globul”, a spus Biden pe 31 octombrie.

Împreună, Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips au raportat profituri în al treilea trimestru de peste 35 de miliarde de dolari.

”Companiile de petrol şi gaze indică adesea contribuţiile lor la baza de impozitare din ţările producătoare ca o justificare pentru continuarea operaţiunilor lor, în special în ţările sărace, dar practicile fiscale secrete fac imposibilă verificarea dacă firmele contribuie cu adevărat la prosperitatea comună”, a spus Mulé.

„Dacă proiectele de petrol și gaze reduc sărăcia, de ce să ascundeți cifrele?” el a adăugat.

Oxfam a spus că practicile fiscale ale Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips creează un risc pentru investitorii care doresc să se protejeze împotriva potențialelor daune reputaționale și a posibilității de a „plăti milioane de dolari din cauza proceselor, proiectelor blocate și renegocierii condițiilor fiscale”.

Pentru a remedia acest lucru, Oxfam a cerut companiilor să publice rapoarte care să detalieze practicile lor fiscale în conformitate cu standardul fiscal al Global Reporting Initiative, care include raportarea publică, țară cu țară, a informațiilor financiare, fiscale și privind lucrătorii.

Un raport al Rețelei de justiție fiscală publicat la începutul acestei luni a arătat că raportarea publică de la țară la țară ar putea reduce pierderile de venituri din impozite din cauza transferului transfrontalier al profitului cu cel puțin 89 de miliarde de dolari.

Oxfam spune că sectorul petrolului și gazelor naturale este recunoscut ca fiind un sector cu risc ridicat pentru evitarea impozitelor corporative – și reafirmă faptul că arderea combustibililor fosili este principalul motor al urgenței climatice.

„Companiile extractive din SUA Hess și Newmont publică rapoarte fiscale aliniate la GRI, la fel ca și alte companii petroliere internaționale, inclusiv Shell, BP și Total”, a declarat Ian Gary, director al Coaliției pentru Responsabilitate Financiară și Transparență Corporativă, un grup internațional de advocacy pentru transparență.

„Exxon, Chevron și ConocoPhillips rămân puternic în urma colegilor lor”, a spus Gary.

Rezoluțiile sunt așteptate să fie prezentate acționarilor Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips la adunările lor generale anuale din mai anul viitor.

„Acționarii au nevoie de o înțelegere completă a riscurilor potențiale”, a spus Jason Ward, analist principal la Centrul pentru Responsabilitate și Cercetare Fiscală Internațională.

„Corporațiile ar trebui să respecte acționarii și să deschidă calea pentru a lăsa lumina soarelui să intre”, a adăugat el.

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX