Apple se confruntă cu două acuzații de încălcare a normelor UE
Google este acuzat de favorizarea serviciilor sale de căutare
UE a publicat miercuri concluziile preliminare
Apple trebuie să deschidă ecosistemul pentru rivali
Google ar putea fi amendat cu până la 10% din vânzările anuale
Google (GOOGL.O) a fost acuzat miercuri de două încălcări ale unor norme europene importante, în timp ce Apple (AAPL.O) a primit ordin să ajute competitorii să se conecteze cu iPhone-urile și iPad-urile sale, în timp ce autoritățile europene de reglementare antitrust au continuat represiunea împotriva Big Tech, potrivit Reuters.
Măsura Comisiei Europene a venit în ciuda amenințărilor președintelui american Donald Trump de a aplica tarife vamale țărilor care impun amenzi companiilor americane.
Atât Google, cât și Apple se află în vizorul Comisiei Europene încă din luna martie a anului trecut, din cauza preocupărilor legate de posibila nerespectare a Digital Markets Act – DMA, care urmărește să limiteze puterea Big Tech.
Miercuri, autoritatea de supraveghere a concurenței din UE a emis concluzii preliminare prin care acuză Google de încălcări ale DMA.
Cazul Google s-a axat pe faptul dacă restricționează dezvoltatorii de aplicații de la informarea utilizatorilor cu privire la ofertele din afara magazinului său de aplicații Google Play și dacă favorizează serviciile sale de căutare asociate, cum ar fi Google Flights, în Google Search.
De asemenea, Comisia a emis două ordine către Apple de a-și deschide ecosistemul pentru rivali, la șase luni după ce a început așa-numita procedură de caiet de sarcini împotriva producătorului iPhone.
Prima acuzație în cazul Google s-a axat pe practicile companiei privind magazinul său de aplicații Google Play. Alphabet împiedică din punct de vedere tehnic dezvoltatorii de aplicații să îndrume liber consumatorii către alte canale pentru oferte mai bune, au afirmat autoritățile de reglementare.
O taxă de serviciu percepută de companie pentru facilitarea achiziționării inițiale de către un dezvoltator de aplicații a unui nou client prin intermediul Google Play depășește ceea ce este justificat, au adăugat acestea.
În cea de-a doua acuzație, autoritățile de reglementare au afirmat că Google și-a favorizat propriile servicii, precum Google Shopping, Google Hotels și Google Flights, în detrimentul rivalilor.
Șefa antitrust a UE, Teresa Ribera, a declarat că măsurile „garantează că Alphabet respectă normele UE în ceea ce privește două servicii utilizate pe scară largă de întreprinderi și consumatori din întreaga UE, Google Search și telefoanele Android”.
Google a ripostat, afirmând că normele UE în materie de concurență dăunează consumatorilor și întreprinderilor.
„Constatările Comisiei ne obligă să facem și mai multe schimbări în modul în care afișăm anumite tipuri de rezultate ale căutării, ceea ce ar îngreuna găsirea de către oameni a ceea ce caută și ar reduce traficul către întreprinderile europene”, a declarat Oliver Bethell, directorul principal pentru concurență al Google, într-un articol publicat pe blog.
În cazul în care compania nu poate percepe taxe rezonabile pentru a sprijini dezvoltarea continuă a Android și a serviciilor Play, aceasta nu poate investi într-o platformă deschisă, a spus el.
Primul ordin al UE împotriva Apple impune companiei să ofere producătorilor rivali de smartphone-uri, căști și căști de realitate virtuală acces la tehnologia și sistemul său de operare mobil, astfel încât aceștia să se poată conecta fără probleme la iPhone și iPad.
Cel de-al doilea stabilește un calendar pentru ca Apple să răspundă solicitărilor dezvoltatorilor de aplicații pentru ca sistemele sale să fie interoperabile cu altele.
Apple a declarat că ordinul UE ar afecta utilizatorii și ar ajuta rivalii săi.
„Deciziile de astăzi ne înfășoară în birocrație, încetinind capacitatea Apple de a inova pentru utilizatorii din Europa și forțându-ne să oferim gratuit noile noastre caracteristici companiilor care nu trebuie să joace după aceleași reguli”, a declarat compania într-un e-mail.
„Este rău pentru produsele noastre și pentru utilizatorii noștri europeni. Vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană pentru a-i ajuta să înțeleagă preocupările noastre în numele utilizatorilor noștri”, a adăugat aceasta.
Google, care a fost amendat de UE cu peste 8 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari) în ultimele decenii pentru diverse încălcări ale normelor antitrust, riscă amenzi de până la 10% din vânzările sale anuale globale dacă este găsit vinovat de încălcarea DMA.
Apple s-ar putea confrunta cu o investigație și o potențială amendă dacă nu se conformează ordinului de miercuri.