Update articol:

Gorghiu: Este nevoie de acţiuni concrete care să încurajeze participarea femeilor în politică

România are nevoie de acţiuni concrete care să încurajeze participarea femeilor în politică, e nevoie de mai multe doamne la masa deciziei pentru că aceasta reprezintă calea sănătoasă care asigură reprezentarea corectă a peste jumătate din populaţia ţării în Parlamentul României, a declarat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, marţi, în deschiderea Conferinţei internaţionale “Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”.

“Vă rog să-mi permiteţi să deschid, alături de dumneavoastră, lucrările Conferinţei “Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, desfăşurată sub Înaltul patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis, eveniment care şi-a stabilit ca prioritate constituirea unui for de dezbateri aplicate, convergent la nivel naţional şi european, care să capaciteze potenţialul femeilor din Parlamentul României în vederea asigurării egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”, a precizat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai spus: “Subiectul egalității de gen în reprezentarea politică, și nu numai, este o reformă foarte importantă și poate fi abordat doar consensual de clasa politică … și ceea ce vedem astăzi arată că direcția este corectă.

Adoptarea în viitorul apropiat a unei Declarații privind consolidarea egalității de gen în România în plenul reunit al Parlamentului României și constituirea Platformei femeilor parlamentar din România vor reprezenta cadrul formal pentru recuperarea handicapului în reprezentarea femeilor.

Cu doar 17% femei parlamentar, am inițiat propuneri legislative importante: am impus integritatea în funcții publice, am combătut violența domestică prin pârghii reale, am susținut familiile, i-am ajutat pe cei cu boli sau cu probleme sociale, am evitat conflictul adoptând metode alternative de soluționare a lor, am propus trusoul pentru nou-născuți, reglementăm depresia post-partum.

Asta nu schimbă dezechilibrul de gen din Parlament! E nevoie să dezbatem așezat ce trebuie făcut în viitor.

Dacă reușim asta, am convingerea că ziua de 1 noiembrie va fi ținută minte ca un moment de referință pentru România!

Toți vedem adevărul! Deși democrația românească este solidă, în ultimii peste 30 de ani, s-au făcut pași mărunți la reprezentarea justă a femeilor în politică, la acces egal în responsabilitățile profesionale și la pozițiile de conducere în instituții și în mediul de afaceri!

Ultimul pas semnificativ pentru a încuraja participarea femeilor în politică a fost făcut acum 84 de ani! Introducerea dreptului de vot.
A urmat regimul totalitar comunist, când femeile aveau drept de vot, dar exista un singur partid politic!

Ca atare, femeile din România nu au avut mult timp drept de vot, apoi nu au avut de unde să aleagă! Și vedeți ironia? În ultimii 30 de ani, au avut drept de vot, au avut partide politice dintre care să aleagă, dar nu au putut alege aproape niciodată femei! Pentru că foarte puține au ajuns pe listele de candidați ale partidelor politice!
Realitatea este că atunci când decidenții sunt 90% bărbați, pe liste vor fi, cu siguranță, 90% bărbați!

România are de recuperat în ceea ce privește accesul egal la funcțiile publice, pe piața muncii, în toate domeniile.

Și fără cote de gen, că sunt voluntare sau prin lege, nu vom ieși din această situație!
Dacă astăzi votăm pentru cote de gen, peste 10 – 15 ani nu o să mai fie nevoie de ele, pentru că vor fi deja suficiente femei în Parlament și în administrația locală, iar problemele femeilor vor fi pe agenda politică!

Suntem la jumătatea legislaturii. Acesta este momentul IDEAL pentru schimbări în legislația electorală. Lansez un apel către colegii din Camera Deputaților să finalizeze cât mai repede dezbaterile la legea adoptată de Senat care prevede introducerea unei cote de gen de 1/3 pentru genul mai puțin reprezentat pentru alegerile parlamentare.
Alegerile urmează în anul 2024. Și noi, ca oameni politici, trebuie să ne punem și această întrebare: care sunt marile reforme democratice pe care le vom realiza până atunci pentru societate? Am închis cu Legile Justiției, urmează să închidem cu reforma în Educație, banii europeni vin, suntem atenți la problema violenței domestice .

Pentru a avea o democrație mai puternică, mai inclusivă, mai reprezentativă, cred că două reforme erau acum absolut necesare: integritatea în funcțiile publice și obținerea echilibrului de gen.

Sunt două fețe ale unei singure probleme: un mediu politic sănătos în România!
Prima problemă a fost rezolvată, dar România nu poate rămâne cu sub 20% femei în Parlament!

Klaus Iohannis: Numărul femeilor care ajung să ocupe funcții importante în administrația locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător

 

În prezent, există propunerea legislativă care stabilește o cotă de gen de 1/3 din candidații de pe locurile eligibile la alegerile parlamentare și o alta care prevede 30% pentru locale. Precum și modificări la Legea finanțării partidelor în funcție de numărul de femei și tineri pe listele electorale. Aceste legi trebuie adoptate!
Azi poate părea un pas curajos! Mâine va fi normalitate! Însă trebuie să ne asumăm și un lucru foarte clar: orice listă fără echilibru de gen în 2024 trebuie respinsă de instanțele din România. Ar trebui să existe un început și pe acest subiect!

Avem nevoie de egalitate de gen. Inclusiv pentru a intra în rândul celor mai puternice economii din lume – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Parcurgem pașii aderării la acest organism internațional. Trebuie să ne ridicăm la standardele economice și atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca și noi, multe state OCDE se confruntă cu scăderea forței de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populației și a ratei scăzute de fertilitate. Soluția este simplă: mai multe femei pe piața muncii prin bugetare de gen. Asta înseamnă o creștere cu 5,7% a PIB per capita și de 6% a productivității companiilor în majoritatea statelor OCDE.

Reducerea inegalității economice de gen în România nu se va realiza automat! Trebuie acționat pe mai multe fronturi: firmele trebuie să conștientizeze prezența femeilor în anumite sectoare, Guvernul să prioritizeze politicile care sprijină participarea femeilor la forța de muncă, Parlamentul să adopte legi pentru egalitate de gen. #EmpowerHer – un slogan pe care România trebuie să îl pună în practică!”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022