Update articol:

Graham E. Fuller: Câteva gânduri grele despre post-Ucraina

Notă: Graham E. Fuller este un fost vicepreședinte al Consiliului Național de Informații la CIA, responsabil pentru previziunile informațiilor globale.

Articol preluat de pe blogul https://grahamefuller.com/blog/

Războiul din Ucraina a durat suficient de mult până acum, pentru a dezvălui anumite traiectorii clare. În primul rând, două realități fundamentale:

  1. Putin trebuie condamnat pentru lansarea acestui război – la fel ca practic orice lider care lansează orice război. Putin poate fi numit un criminal de război – în bună companie cu George W. Bush, care a ucis un număr mult mai mare decât Putin.
  2. Condamnarea secundară aparține SUA (NATO) pentru că a provocat în mod deliberat un război cu Rusia prin împingerea implacabilă a organizației sale militare ostile, în ciuda notificărilor repetate ale Moscovei despre trecerea liniilor roșii, până la porțile Rusiei. Acest război nu trebuia să fie, dacă neutralitatea ucraineană, la fel ca Finlanda și Austria, ar fi fost acceptată. În schimb, Washingtonul a cerut o înfrângere clară a Rusiei.

Pe măsură ce războiul se apropie de sfârșit, unde se îndreaptă lucrurile?

Contrar declarațiilor triumfaliste ale Washingtonului, Rusia câștigă războiul, Ucraina a pierdut războiul. Orice daune pe termen lung aduse Rusiei sunt deschise dezbaterii.

Sancțiunile americane împotriva Rusiei s-au dovedit a fi mult mai devastatoare pentru Europa decât pentru Rusia. Economia globală a încetinit și multe țări în curs de dezvoltare se confruntă cu o penurie serioasă de alimente și cu riscul de foamete.

Există deja crăpături adânci pe fațada europeană a așa-numitei „unități NATO”. Europa de Vest va regreta din ce în ce mai mult ziua în care l-a urmărit orbește pe Pied Piper-ul  (n.r. un lider care face promisiuni iresponsabile) american în război împotriva Rusiei.

Într-adevăr, acesta nu este un război ucrainean-rus, ci un război american-rus purtat prin proxy până la ultimul ucrainean.

Spre deosebire de declarațiile optimiste, NATO ar putea, de fapt, să iasă în cele din urmă slăbită. Europenii de Vest se vor gândi îndelung la raţiunea și la costurile profunde de a provoca confruntări mai profunde pe termen lung cu Rusia sau alți „concurenți” ai SUA.

Europa se va întoarce mai devreme sau mai târziu la achiziționarea de energie rusă ieftină. Rusia se află în vecinătate și o relație economică naturală cu Rusia va avea în cele din urmă o logică copleșitoare.

Europa percepe deja SUA ca pe o putere în declin, cu o „viziune” de politică externă neregulată și ipocrită bazată pe nevoia disperată de a păstra „conducerea americană” în lume. Disponibilitatea Americii de a intra în război în acest scop este din ce în ce mai periculoasă pentru alții.

Washingtonul a precizat că Europa trebuie să se înscrie într-o luptă „ideologică” împotriva Chinei, precum și într-un fel de luptă adaptabilă a „democrației împotriva autoritarismului”. Totuși, în orice caz, aceasta este o luptă clasică pentru putere pe tot globul. Și Europa își poate permite și mai puțin să gafeze în confruntarea cu China – o „amenințare” percepută în primul rând de Washington, dar neconvingătoare pentru multe state europene și pentru o mare parte a lumii.

Inițiativa Belt and Road a Chinei este poate cel mai ambițios proiect economic și geopolitic din istoria lumii. Deja leagă China de Europa pe calea ferată și pe mare. Excluderea europeană din proiectul Belt and Road va costa scump. Rețineți că Belt and Road trece chiar prin Rusia. Este imposibil ca Europa să-și închidă porțile față de Rusia, menținând în același timp accesul la acest mega proiect eurasiatic. Astfel, o Europă care percepe SUA deja în declin are puține stimulente să se alăture trenului împotriva Chinei. Sfârșitul războiului din Ucraina va aduce o reconsiderare serioasă în Europa cu privire la beneficiile sprijinirii încercării disperate a Washingtonului de a-și menține hegemonia globală.

Europa va trece printr-o criză de identitate din ce în ce mai mare pentru a-și determina viitorul rol global. Europenii de Vest vor obosi să se supună dominației americane de 75 de ani asupra politicii externe europene. În acest moment, NATO este politica externă europeană și Europa rămâne inexplicabil de timidă în a fi o voce independentă. Cât timp va prevala aceasta?

Vedem acum cum sancțiunile masive ale SUA împotriva Rusiei, inclusiv confiscarea fondurilor rusești din băncile occidentale, determină cea mai mare parte a lumii să reconsidere judecata de a pune economiile în întregime în dolarul american în viitor. Diversificarea instrumentelor economice internaționale este deja în cărţi și nu va acționa decât pentru a slăbi poziția economică odinioară dominantă a Washingtonului și armonizarea unilaterală a dolarului.

Una dintre cele mai tulburătoare trăsături ale acestei lupte dintre SUA și Rusia din Ucraina a fost corupția totală a presei independente. Într-adevăr, Washingtonul a câștigat războiul informațional și propagandistic fără greutate, orchestrând toate mass-media occidentale să cânte din același imn pentru caracterizarea războiului din Ucraina. Occidentul nu a fost niciodată martor la o astfel de impunere generală de către perspectiva geopolitică a unei țări, condusă de ideologie, acasă. Desigur, nici presa rusă nu este de încredere. În mijlocul unui baraj de propagandă anti-rusă virulentă, ale cărui asemnări nu le-am văzut niciodată în vremea Războiului Rece, analiștii serioși trebuie să sape adânc în aceste zile pentru a obține o înțelegere obiectivă a ceea ce se întâmplă de fapt în Ucraina.

Dacă această dominație în mass-media americană, care neagă aproape toate vocile alternative, ar fi fost doar o scăpare cauzată de evenimentele din Ucraina. Dar elitele europene ajung, probabil, încet-încet să-și dea seama că au fost blocate în această poziție de „unanimitate” totală; Crăpăturile încep deja să apară pe fațada „unității UE și NATO”. Dar implicația mai periculoasă este că, pe măsură ce ne îndreptăm către viitoare crize globale, o presă liberă și autentică independentă dispare în mare măsură, căzând în mâinile mass-mediei dominate de corporații, aproape de cercurile politice, și acum susținută de rețelele sociale electronice, toate manipulând narațiunea spre propriile sale scopuri. Pe măsură ce trecem într-o criză previzibil mai mare și mai periculoasă de instabilitate prin încălzirea globală, fluxurile de refugiați, dezastrele naturale și, probabil, noi pandemii, dominația riguroasă a statului și a corporațiilor asupra mass-mediei occidentale devine într-adevăr foarte periculoasă pentru viitorul democrației. Nu mai auzim voci alternative despre Ucraina astăzi.

În cele din urmă, caracterul geopolitic al Rusiei s-a înclinat acum decisiv spre Eurasia. Rușii au căutat de secole să fie acceptați în Europa, dar au fost în mod constant ținuți la distanță. Occidentul nu va discuta despre o nouă arhitectură strategică și de securitate. Ucraina pur și simplu a intensificat această tendință. Elitele ruse nu mai au acum o alternativă la acceptarea faptului că viitorul său economic se află în Pacific, unde Vladivostok se află la doar una sau două ore distanță pe cale aeriană de marile economii din Beijing, Tokyo și Seul. China și Rusia au fost acum împinse în mod decisiv și aproape una de alta, în special din preocuparea comună de a bloca libertatea neîngrădită a SUA de intervenție militară și economică unilaterală în întreaga lume. Că SUA pot împărți cooperarea rusă și chineză pe care au indus-o este o fantezie. Rusia are strălucire științifică, energie abundentă, minerale rare și metale bogate, în timp ce încălzirea globală va crește potențialul agricol al Siberiei. China are capitalul, piețele și forța de muncă pentru a contribui la ceea ce devine un parteneriat natural în Eurasia.

Din păcate pentru Washington, aproape toate așteptările sale despre acest război se dovedesc a fi incorecte. Într-adevăr, Occidentul poate ajunge să privească înapoi la acest moment drept argumentul final împotriva urmăririi obiectivului Washingtonului pentru dominația globală în confruntări din ce în ce mai noi, mai periculoase și mai dăunătoare cu Eurasia. Și cea mai mare parte a restului lumii – America Latină, India, Orientul Mijlociu și Africa – găsește puține interese naționale în acest război fundamental american împotriva Rusiei.

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022