Update articol:

Grecia acuză că forajele de petrol şi gaze ale Turciei din apropierea Ciprului subminează securitatea în estul Mediteranei

Ministrul grec de Externe Nikos Dendias (dreapta), după o întâlnire cu omologul său egiptean Sameh Shoukry. (foto Twitter) Ministrul grec de Externe Nikos Dendias (dreapta), după o întâlnire cu omologul său egiptean Sameh Shoukry. (foto Twitter)

Grecia acuză Turcia că subminează securitatea din estul Mediteranei prin forajele de petrol şi gaze din jurul Ciprului, acesta fiind unul dintre cele mai puternice comentarii în această chestiune ale noului guvern de la Atena, transmite Reuters.

Cipru a descoperit gaze naturale la sudul insulei, dar încercările de a explora  sunt contestate de Turcia, care pretinde că este proprietară pe unele porţiuni de mare din jurul insulei.

”Acţiunile ilegale ale Turciei, care sfidează legislaţia internaţională, pun în pericol securitatea din regiune. Acestea fiind spuse, este absolut condamnabil”, a declarat ministrul grec de Externe Nikos Dendias, după o întâlnire cu omologul său egiptean Sameh Shoukry.

Turcia şi Cipru nu au relaţii diplomatice de la un conflict vechi de mai multe decenii, în urma căruia insula a fost împărţită între ciprioţii turci şi greci.

Atena este cel mai apropiat aliat al guvernului Ciprului condus de greci ciprioţi, o politică urmată de toţi politicienii eleni.

Descoperirea rezervelor de petrol şi gaze în estul Mediteranei a adus în centrul atenţiei impasul din Cipru, care nu a putut fi rezolvat de eforturile de mediere făcute de diplomaţi. Negocierile de pace dintre cele două părţi au eşuat în urmă cu doi ani. Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, liderul ciprioţilor greci, şi liderul turcilor ciprioţi Mustafa Akinci vor avea o întâlnire rară la Nicosia, pe 9 august.

Partea cipriotă greacă nu va discuta despre potențialele descoperiri de hidrocarburi la negocierile de pace, care se desfășoară la nivelul comunității și nu la nivel de stat. Hidrocarburile sunt considerate de competenţă suverană a guvernului recunoscut la nivel internaţional.

Turcia a trimis două nave de foraj de fiecare parte a insulei pentru a explora gaze, Una dintre nave  se află în apele considerate de Cipru şi de UE ca parte a zonei economice exclusive a insulei, EEZ, iar cealaltă navă se află în apele teritoriale ale Ciprului.

“Am discutat despre această încălcare flagrantă a suveranităţii şi a drepturilor suverane ale Republicii Cipru de către Turcia”, a afirmat Dendias, la câteva ore de la revenirea dintr-o vizită în Cipru.

Ministrul egiptean Shoukry nu a menţionat numele Turciei, dar a spus: ”Am discutat despre provocările din regiune şi modul în care ar trebui respectată legislaţia internaţională, pentru ca provocările să înceteze”.

Egiptul, Grecia şi Cipru cooperează în mai multe domenii, inclusiv cel al energiei.

 

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza