Update articol:

Grecia: Mitsotakis spune că acum poate discuta telefonic cu Erdogan, în pofida divergenţelor dintre ţările lor

Mitsotakis Sursa foto: twitter.com/kmitsotakis

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat marţi că se simte mai confortabil să-i telefoneze preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan după un prim telefon din luna iunie, cu care a spart gheaţa, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Mitsotakis a mai spus că Grecia nu este una dintre ţările membre UE care a insistat ca Turcia să fie ţinută în afara listei ţărilor sigure, în condiţiile în care restricţiile de călătorie instituite din cauza pandemiei de COVID-19 au fost relaxate. Poziţia UE a înfuriat Ankara.

“Suntem vecini, avem divergenţe semnificative, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm”, a declarat Mitsotakis pentru postul de radio elen Skai.

Grecia şi Turcia au dezacorduri în privinţa mai multor chestiuni, plecând de la survolurile din Marea Egee şi până la rezervele de gaz din estul Mediteranei. În martie tensiunile s-au amplificat şi mai mult după ce mii de refugiaţi pe care Turcia îi găzduia au încercat să ia cu asalt frontiera dintre cele două ţări într-un efort de a ajunge în UE.

Mitsotakis şi Erdogan au vorbit la telefon pe 26 iunie, pentru prima dată după luni de zile. “Este foarte important că acum canalele oficiale au fost restabilite. Acum pot ridica telefonul oricând pentru a discuta cu partea cealaltă despre o chestiune”, a spus Kyriakos Mitsotakis.

Premierul elen, care a venit la putere în urmă cu un an, a afirmat că Grecia şi Turcia au “vederi foarte diferite” asupra unei serii de chestiuni.

“I-am descris preşedintelui turc un mecanism de soluţionare, dar acesta depinde de condiţia ca Turcia să se abţină de la amplificarea tensiunilor, fapt ce ar face acel dialog imposibil”, a mai precizat el.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative