Update articol:

Grecia şi Bulgaria au semnat un acord de cooperare în proiectul terminalului de gaze de la Alexandroupolis (video)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2854459801448738&set=pcb.2854460334782018&type=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2854459801448738&set=pcb.2854460334782018&type=3&theater

Grecia şi Bulgaria vor să îşi reducă dependenţa de gazle naturale ruseşti prin semnarea, luni, a unui acord care permite Bulgariei să participe la proiectul terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, nord-estul Greciei, transmite AP, potrivit Agerpres.

Live | Με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov στην τελετή υπογραφής για τη βουλγαρική συμμετοχή στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Publicată de Kyriakos Mitsotakis pe Luni, 24 august 2020

Proiectul, care beneficiază de sprijinul SUA, este destinat creşterii diversificării surselor de aprovizionare cu energie în Europa de Sud-Est, o regiune care depinde în mare parte de gazele naturale ruseşti.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis şi omologul său bulgar Boiko Borisov au fost prezenţi luni la ceremonia de semnare a acordului potrivit căruia firma bulgară de stat Bulgartransgaz va prelua o participaţie de 20% la compania greacă Gastrade, cea care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate în apropiere de oraşul Alexandroupolis.

“Această investiţie semnificativă va ajuta obiectivul nostru final privind transformarea celui mai estic port al nostru într-un hub energetic global”, a spus Mitsotakis. “Există şi beneficii geopolitice. O nouă axă de diversificare a rutelor de faze naturale va fi creată nu numai pentru Bulgaria, dar şi pentru Europa Centrală care nu va mai avea o singură sursă de energie”, a adăugat premierul elen.

Participarea Bulgariei la proiectul terminalul de gaze de la Alexandroupolis este legată de un proiect separat privind un gazoduct care va fi utilizat pentru a transporta gaze naturale din Grecia în Bulgaria.

Firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnată contractorul pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia. Autorităţile de la Sofia vor ca lucrările de construcţie pentru această conductă cu o lungime de 182 kilometri să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

VEZI MAI JOS COMUNICATUL DE PRESA

Compania grecească Gastrade SA a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția a 20% din capitalul social de către compania Bulgartransgaz EAD (BTG), operatorul sistemului de transport și depozitare gaze naturale din Bulgaria.

Gastrade dezvoltă terminalul LNG Alexandroupolis care cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU)​​, aceasta fiind o poartă de acces către surse independente de energie pentru piețele din Europa Centrală și de Sud-Est.

Stația va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis și va avea o capacitate de stocare gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi și o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri, prin care gazul natural lichefiat re-gazeificat va fi livrat către piețele din Grecia, Bulgaria, dar și în regiune, în țări ca România, Serbia și Macedonia de Nord sau Ungaria, Moldova și Ucraina.

Proiectul sprijină și completează dezvoltarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria (IGB), proiect în care sunt implicate companiile BEH (Bulgarian Energy Holding), proprietară Bulgartransgaz și DEPA, prin intermediul căreia gazul natural va fi direcționat de la terminalul LNG Alexandroupolis către Bulgaria, iar de aici către piețe din Europa de Sud-Est.

Participarea Bulgartransgaz, companie publică administrator și dezvoltator al rețelei și infrastructurii de gaze naturale din Bulgaria, în acest proiect face parte din strategia energetică actualizată a țării și a deciziei acesteia de a obține acces direct către terminalul LNG Alexandroupolis.

Decizia este, în același timp, o dovadă a rolului strategic al proiectului pentru Europa de Sud-Est, element cheie în penetrarea LNG în regiune, urmând a îmbunătăți fluxul energetic pe aceste piețe.

„Urăm bun-venit companiei Bulgartransgaz în proiect. Semnarea acordului este rezultatul unor discuții îndelungate cu reprezentanți din domeniul energetic din Bulgaria. Participarea Bulgartransgaz are o importanță aparte pentru că demonstrează profilul regional al proiectului și importanța sa pentru piețele din Europa de Sud-Est. De asemenea, este o investiție străină semnificativă în Grecia și ne mândrim de contribuția avută. Cunoaștem bine noul partener și suntem încrezători că ne vom bucura de o colaborare excelentă în promovarea dezvoltării energetice a regiunii”, a declarat domnul Konstantinos Spyropoulos, CEO Gastrade.

„Investiția realizată de Bulgartransgaz în acest proiect LNG are o importanță strategică pentru dezvoltarea pieței de gaze din Bulgaria și din regiune. Proiectul garantează fluxul energetic pe piața de gaze și prețuri competitive pentru consumatori. Terminalul LNG din Alexandroupis suplimentează realizarea Balkan Gas Hub, un concept al Guvernului bulgar”, a subliniat domnul Vladimir Malinov, CEO Bulgartransgaz.

Acesta este un proiect european de interes comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului European), prioritar pentru Uniunea Europeană, contribuind la consolidarea siguranței în aprovizionare, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, susținerea mediului competițional și sprijinirea realizării unui centru comercial de gaze în Sud-Estul Europei, cu beneficii evidente pentru consumatori.

Acordul a fost semnat pe 24 august la Atena de doamna Elmina Kopelouzou, acționar, fondator și președinte al Consiliului de Administrație Gastrade și de domnul Vladimir Malinov, CEO Bulgartransgaz, în prezența primilor-miniștri ai Greciei și Bulgariei, domnii Kyriakos Mitsotakis și Boyko Borissov.

Acordul privind noile pachete de acțiuni a fost semnat de fiecare dintre acționari, respectiv doamna Elmina Kopelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, de companie și Bulgartransgaz.

GasLog a fost reprezentată de domnul Paul Wogan, CEO al companiei, în timp ce DEPA Commercial a fost reprezentată de domnul Ioannis Papadopoulos, președinte al Consiliului de Administrație și de domnul Konstantinos Xifaras, CEO.

Terminalul LNG din Alexandroupolis ar putea fi operațional în prima parte a anului 2023.

Acordul are nevoie de aprobare din partea autorităților competente.

BVB | Știri BVB

JUDETUL TIMIS (TIM28) (21/03/2023)

Plata cupon 48, rambursare rata principal 48 si calcul rata dobanda pentru cuponul 49

CARBOCHIM S.A. (CBC) (21/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27 Aprilie 2023