Update articol:

Grecia va salva 80 de migranţi blocaţi pe un fluviu de la frontiera cu Turcia

Ioannis Sarmas/ Sursa foto: elsyn.gr

Grecia a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că va salva un grup de zeci de migranţi blocaţi zile întregi pe o insuliţă din fluviul Evros, la frontiera cu Turcia, nereuşind să obţină ca ei să fie primiţi înapoi de această ţară, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Îi vom salva pentru că autorităţile turce nu au răspuns la cererile noastre ca ei să fie luaţi înapoi” de către această ţară, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului protecţiei cetăţenilor.

Într-o înregistrare video trimisă presei, un bărbat vorbind kurdă a afirmat că un grup de 80 de migranţi yazidi – o minoritate vorbitoare de kurdă care trăieşte în principal în Irak – sunt blocaţi pe o insuliţă a fluviului frontalier de aproape o săptămână şi că mai mulţi migranţi au nevoie de îngrijire.

Mii de migranţi, în principal din Siria, Afganistan şi Pakistan, au intrat în Grecia în ultimii ani dinspre Turcia în speranţa de a ajunge în Europa de Vest.

Patrulele de grăniceri din Marea Egee îi descurajează din ce în ce mai mult să încerce să ajungă în insulele greceşti, astfel că mulţi migranţi încearcă acum să treacă fluviul Evros care formează graniţa naturală dintre Turcia şi Grecia.

Cabinetul premierului grec în exerciţiu, Ioannis Sarmas, a indicat la sfârşitul săptămânii trecute că a cerut guvernului turc să-şi coordoneze eforturile pentru “a împiedica trecerea ilegală” a frontierei.

“În ultimele zile, nivelul scăzut al fluviului Evros favorizează trecerea ilegală a migranţilor, care folosesc insuliţele care sunt atât teritorii turceşti, cât şi greceşti”, a indicat cabinetul de la Atena într-un comunicat.

“Pe una dintre aceste insuliţe, aproximativ 80 de migranţi se află în partea greacă”, a adăugat sursa.

Un alt grup de aproape 140 de migranţi a fost interceptat joi pe teritoriul Greciei, după ce a traversat fluviul.

Guvernul Kyriakos Mitsotakis, care intenţionează să revină la putere după alegerile din 25 iunie, a decis să extindă un gard metalic de 5 metri înălţime deja construit pe 38 de kilometri de-a lungul râului, urmând să acopere 100 de kilometri de mal până în 2026.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (25/09/2023)

Notificare majorare prag >33%

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala