Update articol:

Grecia vrea să ceară de la Germania 280 de miliarde de euro, reparații de război

Alexis Tsipras, premierul Greciei.

Grecia este pe cale să lanseze o campanie pentru a solicita 280 de miliarde de euro (323 miliarde dolari) reparaţii de război de la Germania, potrivit Der Spiegel. Revista germană menționează că, atâta timp cât Grecia era dependentă de sprijinul UE, premierul Alexis Tsipras a evitat să ridice problema. Dar acum, după încheierea celui de-al treilea program de salvare, Atena este pregătită să ia inițiative pentru a revendica banii, spune Der Spiegel.

Problema a fost reluată cu câteva zile înainte de vizita oficială a preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la Atena.

Der Spiegel spune că această campanie va începe în noiembrie. Parlamentul grec va aproba un raport de audit pregătit din august 2016, potrivit căruia Grecia are dreptul la reparații de 269,5 miliarde de euro din cel de-al doilea război mondial. În plus, Grecia cere rambursarea unui împrumut de 10,3 miliarde de euro.

Raportul a rămas în secret pe parcursul ultimilor doi ani, dar premierul Alexis Tsipras pare gata să-l aducă în atenţia opiniei publice, spune Der Spiegel.
În cea de-a doua fază, Grecia intenționează să își prezinte argumentele la organizații mondiale, cum ar fi Parlamentul European, Consiliul European și ONU. În cea de-a treia fază, Grecia intenționează să cheme Germania la negocieri privind reparaţiile de război. La rândul său, se așteaptă ca guvernul german să respingă cererea. Deja în trecut, Germania a spus clar că Grecia nu are dreptul legal de a solicita despăgubiri pentru cel de-al doilea război mondial. În opinia unor avocați greci, această negare germană poate deschide calea pentru introducerea cauzei în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga.