Update articol:

Greensill Capital, susținut de SoftBank, a depus dosarul pentru insolvență

Firma britanică de servicii financiare Greensill Capital a depus dosarul pentru intrare în adminsitrare, potrivit Financial Times, citat de CNBC. Avocații Greensill au apărut luni în fața unei instanțe din Marea Britanie, spunând că firma  a intrat într-o „criză financiară severă” și că nu-și mai poate plăti datoriile.

Depunerea spre administrare în Marea Britanie are ca scop să ajute compania să își achite datoriile și să evite insolvența. Compania va fi protejată de acțiuni în justiție de către creditori. Greensill a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de CNBC.

Investitorul american Apollo Global intenționează să cumpere unele părți din afacerea Greensill, potrivit FT. Unele surse au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat multe companii pe care Greensill le-a finanţat via fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 de miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Greensill, care l-a numit fostul prim-ministru al Regatului Unit David Cameron drept consilier, oferă capital întreprinderilor și persoanelor din întreaga lume. Acesta susține pe site-ul său că „deblochează finanțele, astfel încât să poată pune lumea în funcțiune” și, în 2020, a acordat finanțări de peste 143 miliarde de dolari către peste 10 milioane de clienți.

Principalul produs financiar al companiei este cunoscut sub numele de finanțare în lanțul de aprovizionare, care permite companiilor să împrumute bani pentru a-și plăti facturile. Cu toate acestea, criticii susțin că poate fi folosit pentru a masca datoriile crescânde.

Săptămâna trecută, Credit Suisse a suspendat 10 miliarde de dolari din fonduri legate de Greensill, iar GAM Holdings a închis fondul de finanțare a lanțului de aprovizionare GAM Greensill, de 842 milioane de dolari. Miscările au întrerupt accesul Greensill la capital.

Greensill a fost susținut de Fondul de viziune al SoftBank cu 1,5 miliarde de dolari în 2019. Se pare că pachetul SoftBank riscă să fie complet șters.

BCE cere detalii de la bănci cu privire la expunerea lor pe fondul Greensill, aflat în pragul falimentului, şi pe grupul GFG Alliance, cu afaceri şi în România

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare