Update articol:
Conducerea CE Oltenia:

Greva spontană de la CE Oltenia poate avea consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național

*Unele surse susțin că greva este ilegală și că există pericolul opririi unor blocuri energetice, cu consecințe asupra alimentării cu energie a populației și companiilor

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au declanșat vineri seara o grevă spontană, care poate avea consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, după cum reiese dintr-un comunicat al conducerii companiei.

CE Oltenia a transmis: “Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia, cu consecințe iremediabile asupra activității companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societății și partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluțiilor corespunzătoare.

Având în vedere posibilitatea producerii unor consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, precum și pentru desfășurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activității de producție.

Conducerea societății își manifestă totală disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluționării problemelor apărute”.

Protestul a început vineri seara la Cariera Jilț Nord, apoi s-a extins sâmbătă la Jilț Sud și apoi la Roșiuța, potrivit presei locale, citată de Hotnews. Potrivit ziarului Pandurul, lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Totodată, salariații din activitatea de transport cărbune pe calea ferată de la Motru au întrerupt activitatea, sistând livrările de cărbune către termocentrale, potrivit unor surse din energie.

Conform acestora, contractul colectiv de muncă are valabilitatea până la 31 martie 2020, renegocierea fiind convenită pentriu martie 2019, astfel că greva încalcă prevederile legale. Având în vedere perioada cu temperaturi reduse și consum semnificativ de energie, există pericolul opririi unor blocuri energetice, cu consecințe asupra alimentării cu energie a populației și companiilor, potrivit surselor.

 

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (30/10/2020)

Hotarari AGOA din data de 29.10.2020 - versiunea in limba engleza

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (30/10/2020)

Hotarari AGA O & E din 30.10.2020