Negocieri între sindicate şi conducerea companiei, înainte de declanşarea grevei
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat ieri, despre situația de la compania aeriană națională Tarom, că șansa companiei de a fi salvată este un plan convenit cu Comisia Europeană (CE), de la care nu trebuie să se facă „rabat”.
În această dimineaţă, când trebuia să înceapă greva Sindicatului Unit TAROM, au loc negocieri între salariaţi şi conducere. La ora 16 vor avea loc declaraţii de presă.
„TAROM nu se află într-o situaţie economică bună, din păcate. (…) În momentul în care ne-am angajat la un plan cu Comisia Europeană – şi e un lucru pe care România şi l-a asumat pentru salvarea TAROM, să se intre pe acel făgaş – un plan asumat, un plan care dă o şansă companiei TAROM de a fi salvată. (…) Nu există alt plan decât cel agreat cu Comisia Europeană. Nu trebuie să facem rabat la ceea ce ne-am angajat. (…) E un plan pe care trebuie să mergem şi să dăm o şansă. Nu descoperim apa caldă”, a afirmat Grindeanu, în Prahova.
„Știu ce înseamnă nivelul de salarizare în Tarom și dezechilibrele care există în cadrul Tarom. Aș dori să fiu foarte clar pentru că unele niveluri (…) sunt similare cu nivelurile de salarizare la companiile care se descurcă foarte bine din punct de vedere economic, iar altele sunt la salariul minim. În momentul în care te afli în această situație economică și o dublezi și cu o grevă anunțată intri într-un scenariu din ce în ce mai dificil de a salva Tarom.(…) Știu că sunt mulți angajați, mai ales în țară, care sunt plătiți cu salariul minim, și mă așteptam să fie primii care vor transmite nemulțumiri, dar nu pentru tot personalul, pentru că unii sunt plătiți la fel ca cei care lucrează la companii care se descurcă foarte bine din punct de vedere economic”, a spus Grindeanu.
“TAROM poate fi salvat! Pentru asta este nevoie de îndeplinirea reformelor asumate și de reducerea datoriilor. Trebuie găsite soluții punctuale de conducerea TAROM în cadrul companiei! Solidaritate din partea celor care au venituri mari cu cei care încă sunt plătiți cu salariul minim pe economie!”, a scris Grindeanu pe Facebook.
Sindicatul Unit TAROM (SUT) a anunţat săptămâna trecută demararea acţiunii de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului colectiv de muncă la TAROM, cerinţă transmisă deja către angajator prin consemnarea în procesele verbale ale negocierii.
“Începând cu 23.08.2022, în semn de protest al membrilor Sindicatului Unit TAROM (SUT) piloţi, între orele 04-07 nu va decola niciun avion al Companiei TAROM. Calendarul protestelor va începe cu Notificarea angajatorului SC TAROM SA cu privire la organizarea de către Sindicat a unor greve de avertisment, 2 zile săptămânal, cu încetarea lucrului, dar nu mai mult de 2 ore, urmând ca la o dată stabilită de către Sindicat, să urmeze greva generală propriu-zisă, cu respectarea tuturor normelor legale”, se menţiona în comunicat.
Sindicaliştii din cadrul TAROM au precizat că, în data de 23 iunie 2022, au fost demarate negocierile în vederea încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate, iar termenul agreat de părţi pentru încheierea unui contract expiră în data de 23 august 2022.
“Negocierile s-au desfăşurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, s-a menţionat în comunicat.
Reprezentanţii sindicatului au susţinut că au depus toate diligenţele pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, însă până săptămana trecută conducerea societăţii nu a dat curs niciuneia dintre revendicările formulate de SUT, cu excepţia creşterii bonului de masă de la 10 la 30 lei.
“Dacă până la data de 23 august 2022 (dată agreată pentru încheierea contractului colectiv de muncă) nu se va ajunge la un acord cu conducerea societăţii cu privire la revendicările formulate, salariaţii au posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă şi a organizării grevei generale, cu respectarea condiţiilor legale”, se subliniază în comunicat.
Conform sursei citate, la şedinţa din data de 16 august 2022, compania TAROM a prezentat o ofertă, care a fost considerată inacceptabilă de către Comisia de negociere a CCM la nivel TAROM din partea Sindicatului Unit TAROM, având în vedere faptul că această ofertă nu acoperă, în unele departamente, nici măcar inflaţia pe anul 2022, de 15%.