Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, a obținut, în T1 2025, vânzări consolidate de 89 mil.lei, în creștere cu 18% față de perioada similară a anului trecut și un profit net de 3 mil. de lei, majorat cu 36% comparativ cu T1 2024, potrivit unui comunicat.
„Primul trimestru din 2025 a fost unul de expansiune pentru grupul Agroland. Am avut rezultate bune și am avansat cu pași mari în toate cele trei direcții principale ale grupului. Ne-am concentrat pe extinderea rețelei de magazine, pe consolidarea diviziei Food și pe dezvoltarea agribusiness-ului, dar poate cel mai important este faptul că am început să pregătim transformarea Agroland într-un holding bine structurat, cu o organizare clară și eficientă. Credem că această schimbare va aduce și mai multă transparență pentru investitori și ne va ajuta să gestionăm mai bine resursele, să creștem profitabilitatea și să ne atingem obiectivul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri în următorii trei ani. Ne dorim ca fiecare pas pe care îl facem, de la extinderea operațiunilor până la organizarea internă, să contribuie la creșterea valorii grupului Agroland pentru toți cei care ne susțin. Credem că prin disciplină, transparență și o direcție clară de dezvoltare, putem consolida încrederea investitorilor și să le oferim motive reale să fie parte din povestea noastră pe termen lung”, a declarat Horia Cardoș, fondator și CEO Agroland Group.
Cele mai mari venituri au fost generate, în această perioadă, de categoria furaje și concentrate, cu 20,1 mil. lei (+12% față de T1 2024), datorită creșterii cu 93% a producției la fabricile din Caransebeș și Ișalnița, în ciuda scăderii prețurilor; urmează puii de o zi, cu 17,8 mil. lei (+21%), și ouăle de consum, cu 16,5 mil. lei (+52%), creștere determinată de extinderea capacității de producție la Mihăilești (+37%) și de majorarea prețului la ouă.
Veniturile din inputurile agricole au înregistrat în T1 2025, 16 mil. lei, în scădere cu 25% față de perioada similară din 2024, fiind determinată de restrângerea activității de trading de cereale la nivel intra-grup prin suspendarea acestor vânzări către terți.
În T1 2025, cheltuielile cu mărfurile au rămas constante la 40,4 mil. lei, reprezentând cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor, și au reflectat volumul ridicat al activității de distribuție, chiar dacă valoarea absolută nu a crescut. În același timp, cheltuielile cu materii prime și materiale au înregistrat o creștere de 54%, în T1 2025 față de T1 2024, până la 15,1 mil. de lei, pe fondul intensificării producției în fabricile de furaje (Ișalnița și Caransebeș), pet food (Bixad) și la platforma avicolă Mihăilești. O altă categorie importantă de cheltulieli a fost reprezentată de cele cu energia și apa, care au crescut, în aceași perioadă, cu 52%, ajungând la 2 mil. de lei, în contextul creșterii activității de producție, costurile fiind parțial compensate prin utilizarea panourilor solare instalate în mai multe locații din rețea. De asemenea, cheltuielile cu personalul au ajuns la 9,9 mil. de lei, în creștere cu 29% față de perioada similară a anului anterior, evoluție determinată atât de majorarea salariului mediu, cât și de creșterea numărului de angajați (493 față de 409 în T1 2024).
Agroland Agribusiness, la nivel de situații financiare individuale, a încheiat primul trimestru din 2025 cu vânzări de 19,3 mil lei, înregistrând o ușoară creștere de +0,3% și un un rezultat net de 0,74 mil. lei, în scădere cu 18% comparativ cu T1 2024. Aceste rezultate sunt datorate în special de amânarea unor tratamente agricole din luna martie pentru luna aprilie, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de semințe de porumb și floarea-soarelui, în contextul reticenței tot mai mari a fermierilor de a cultiva aceste plante, după pierderile repetate provocate de secetă în anii anteriori.
La nivel consolidat, Agroland Group a înregistrat cheltuieli financiare de 2,7 mil. de lei, o majorare de 41%. Aceasta este determinată de creșterea datoriilor bancare, care au o rată variabilă a dobânzii, restul cheltuielilor fiind reprezentat de dobânda fixă aferentă obligațiunilor corporative AAB26 și AGR28.
”Rezultatele din T1 2025 arată că strategia noastră de integrare și eficientizare începe să dea roade. Creșterea profitului net cu 36%, într-un trimestru în care am extins semnificativ producția și am gestionat presiuni pe costuri, reflectă un control financiar riguros și o bună alocare a resurselor. Pregătirea pentru transformarea Agroland într-un holding bine organizat ne va ajuta să lucrăm mai eficient, să folosim mai bine resursele și să oferim investitorilor o imagine mai clară asupra modului în care funcționează fiecare parte din grup”, a declarat Adrian Gafița, Director Financiar, Agroland Group.